Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ziekenhuizen ontzenuwen berichtgeving over derivaten

Het VUmc en het AMC lopen geen onverantwoorde financiële risico’s vanwege derivaten. Dat laten de ziekenhuizen vandaag weten.
Ziekenhuizen ontzenuwen berichtgeving over derivaten

In verschillende kranten werd vorige week gemeld dat derivatenbezit van zou leiden tot een schuld van 45 miljoen bij het AMC en 18 miljoen euro bij het VUmc.

Geen margin call

Beide ziekenhuizen hebben geen bijstortingsverplichting, de zogeheten margin call. Daarom hoeven ze de negatieve marktwaarde niet bij te storten. Afhankelijk van de rente en looptijd gaat de marktwaarde vanzelf naar nul. Het AMC meldt nog netto een vast rentepercentage te betalen over zijn leningen, zodat het bij een rentestijging nooit problemen zou krijgen met zijn betalingsverplichtingen. Sommige ziekenhuizen vermelden in hun jaarverslag dat zij geen bijstortingsverplichting zijn aangegaan.

Vestia

Een vergelijking met de problemen die Vestia zich op de hals haalde, gaat dan ook mank. Vestia heeft wel een bijstortingsverplichting en er is daarom bij Vestia wel een liquiditeitsprobleem. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Zorginstellingen kopen steeds meer derivaten

5 reacties

 • no-profile-image

  adje rem

  Beste DGo. Nog geen antwoord gezien op mijn vraag. Derivaten kosten Geld. Als de marktwaarde vanzelf naar nul gaat,is er dan sprake van ( eufemistisch geformuleerd )negatieve winst ?? Hoeveel miljoen euro bedroegen de aankoopkosten ?? Amc 45 miljoen euro en Vumc 18 miljoen euro . Dat is en heet dan gewoon VERLIES!! Derivaten zijn trouwens geen beleggingsprodukten , maar speculatie - of GOK-PRODUKTEN.

 • no-profile-image

  criet

  gebleken is bij al het geld, dat maar ene kant opga- dat ermee gegokt wordt?
  De politiek kan beter ieder, de massa het beste tevreden houden en de gulden middenweg kiezen!

 • no-profile-image

  Jan C

  Wie gelooft nu nog het VUmc??

 • no-profile-image

  adje rem

  En als de marktwaarde vanzelf naar NUL gaat , hoeveel is er dan betaald voor....marktwaarde NUL ??? Hoeveel is dan de.... winst??? Volgende keer ook met alle cijfertjes komen , DGo !!!

 • no-profile-image

  DGo

  Volgende keer eerst het gehele verhaal natrekken, Carina?!

Of registreer u om te kunnen reageren.