Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Ziekenhuizen ontzenuwen berichtgeving over derivaten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het VUmc en het AMC lopen geen onverantwoorde financiële risico’s vanwege derivaten. Dat laten de ziekenhuizen vandaag weten.
Ziekenhuizen ontzenuwen berichtgeving over derivaten

In verschillende kranten werd vorige week gemeld dat derivatenbezit van zou leiden tot een schuld van 45 miljoen bij het AMC en 18 miljoen euro bij het VUmc.

Geen margin call

Beide ziekenhuizen hebben geen bijstortingsverplichting, de zogeheten margin call. Daarom hoeven ze de negatieve marktwaarde niet bij te storten. Afhankelijk van de rente en looptijd gaat de marktwaarde vanzelf naar nul. Het AMC meldt nog netto een vast rentepercentage te betalen over zijn leningen, zodat het bij een rentestijging nooit problemen zou krijgen met zijn betalingsverplichtingen. Sommige ziekenhuizen vermelden in hun jaarverslag dat zij geen bijstortingsverplichting zijn aangegaan.

Vestia

Een vergelijking met de problemen die Vestia zich op de hals haalde, gaat dan ook mank. Vestia heeft wel een bijstortingsverplichting en er is daarom bij Vestia wel een liquiditeitsprobleem. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Zorginstellingen kopen steeds meer derivaten

5 REACTIES

  1. Beste DGo. Nog geen antwoord gezien op mijn vraag. Derivaten kosten Geld. Als de marktwaarde vanzelf naar nul gaat,is er dan sprake van ( eufemistisch geformuleerd )negatieve winst ?? Hoeveel miljoen euro bedroegen de aankoopkosten ?? Amc 45 miljoen euro en Vumc 18 miljoen euro . Dat is en heet dan gewoon VERLIES!! Derivaten zijn trouwens geen beleggingsprodukten , maar speculatie – of GOK-PRODUKTEN.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.