Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

PwC waarschuwde Zonnehuizen voor het faillissement

De voormalige top van zorginstelling Zonnehuizen is ruim van tevoren gewaarschuwd voor een faillissement, blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Zonnehuizen, een landelijke opererende instelling voor verstandelijk gehandicapten en psychiatrische bijstand die eind vorig jaar bankroet ging, kwam in problemen door veel te snelle groei, slechte informatiesystemen en zwak management.
PwC waarschuwde Zonnehuizen voor het faillissement

Zonnehuizen werd tussen 2005 en 2008 driemaal zo groot als gevolg van snel opeenvolgende fusies met andere antroposofische zorginstellingen. Dat werd zo slecht gecoördineerd dat adviseur en huisaccountant PricewaterhouseCoopers in 2009 in een vertrouwelijk rapport, in handen van NRC Handelsblad, alarm sloeg vanwege ‘ernstige risico’s voor de continuïteit’. De accountant keurde de cijfers niettemin goed.

Puinhoop

Het rapport schetst een vernietigend beeld van de organisatie. De administratie was een puinhoop, de zorginstelling had slecht zicht op de verleende zorg, op de facturering, de waarde van het vastgoed en de kredietportefeuille. Vaak wist men intern niet tegen welke rente leningen waren afgesloten. De leiding had beperkt zicht en beperkt grip op de organisatie. Bovendien leek er helemaal geen plan te bestaan om alle nieuw verworven instellingen tot één nieuwe organisatie te smeden.

Failliet

Ondanks wachtlijsten en vrijwel gegarandeerde omzet ging Zonnehuizen in een beschutte ‘markt’ eind vorig jaar bankroet. De instelling, die hoofdzakelijk uit AWBZ-premies wordt gefinancierd, leed volgens de laatst bekende cijfers over 2010 18 miljoen euro verlies op een omzet van 87 miljoen euro. (NRC Handelsblad)

Lees meer:

Verscherpt toezicht opgeheven voor deel voormalig Zonnehuizen
De Praktijk neemt onderdelen Zonnehuizen over
Staatssecretaris garant voor kindergeld Zonnehuizen
'Problemen voor medewerkers Zonnehuizen'

6 reacties

 • no-profile-image

  adje rem

  Leuk. Ook ik waarschuw voortdurend , net als PWC dus . Mijn geluksgevoel zal nu waarschijnlijk helaas wel het dbc-syn-droom ""opgeblazen EGO"" krijgen ??

 • no-profile-image

  adje rem

  sorry. heft = heeft

 • no-profile-image

  adje rem

  Beste Rob . Een accountant heft slechts cijferbevoegdheid. De cijfers voor activa en passiva moeten kloppen, niet hoe deze tot stand zijn gekomen.Een oordeel of het geld dubieus of goed besteed is , is niet zijn bevoegdheid, soms helaas.

 • no-profile-image

  Johan J. Janssen

  Mooie onderzoeksjournalistiek. Aanklagen kan, als er een belanghebbende dat doet, bijv. een vakbond of een ziektekostenverzekeraar. Maar de enet top die een andere top aanklaagt? In de VS zal een Off v Just dat zelfstandig kundig doen maar uin Nederland met zijn netwerk van old boys? Vergeet het. Ook de vakbeweging is meer met een interne machtsstrijd bezig en nivelleren dan met aanpakken van deze genoemde ellende.HELAAS.

 • no-profile-image

  an

  En gaat de voormalige zonne koningen en koningin hun bonussen en riante salsrissen terug storten. Worden ze ook aangeklaagd wegens mis managment.

 • no-profile-image

  Rob

  Wat hebben we aan accountants als die ‘ernstige risico’s voor de continuïteit’ vaststellen, maar het jaarverslag wel goedkeuren? De aacountant heeft vier opties: goedkeuren, afkeuren, oordeelonthouding of 'deels goedkeurend wegens bepaalde beperkingen'. Goedkeuren houdt in dat na intensieve controle is gebleken dat de cijfers een getrouw beeld geven van de werkelijkheid. Daarbij kan de accountant een waarschuwing afgeven omtrent de continuiteit (financiele gezondheid). In dit geval was er zoveel chaos dat goedkeuring niet aan de orde was. PwC heeft iets uit te leggen lijkt mij.

Of registreer u om te kunnen reageren.