Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Minder patiënten gaan vaker naar de huisarts

Huisartsen hebben minder patiënten, maar het aantal bezoeken van die patiënten is wel gestegen. Dat blijkt uit het eindrapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar de praktijkkosten en -inkomsten van huisartsen.
Minder patiënten gaan vaker naar de huisarts

De bevindingen uit het rapport worden door de NZa gebruikt bij de berekening van de tarieven voor huisartsenzorg. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), Landelijke Vereniging Georganiseerde Eerstelijn (LVG), het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn in alle fasen van het onderzoek geconsulteerd, zo stelt de NZa.

Patiënten en consulten


Het aantal ingeschreven patiënten per huisarts was in 2010 gemiddeld ruim 2100, vier jaar daarvoor waren dat er ruim 200 meer. Het aantal consulten steeg met 20 procent naar 8900 consulten per jaar. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) komt dat door de toenemende vergrijzing en doordat huisartsen behandelingen van het ziekenhuis overnemen.

Inkomsten

De inkomsten van een huisartsenpraktijk bedroegen in 2010 gemiddeld 314.000 euro per jaar. De kosten voor een praktijk lagen rond de 165.000 euro. (ANP)

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  huubke

  als je druppeltjes plast, hoest moet je wel naar de huisarts hoor
  Het kan nl van alles zijn?
  Met foto is toch een hele onrust weggenomen?

 • no-profile-image

  van Zanten

  @Tjark. Goed punt en zeer valide. En ander aspect dat ik mis is dat er steeds meer huisartsen partime werken maar wel samen in een groep zitten. Hoe zit dat in de statistiek verwerkt?

  Eigen ervaring is verder dat het kennis- en ervaringsniveau door al die parttimers slecht is voor een efficiente aanpak en er meer tijd wordt besteed dan noodzakelijk met weer meer herhaalbezoeken tot gevolg. Ook lopen huisartsen hopeloos achter met de mogelijkheden van eHealth en eConsulten. Het gaat vaak nog zoals in de jaren 50 van de vorige eeuw...

 • no-profile-image

  tjark reininga

  een vraag schreeuwt om antwoord: komen patiënten op eigen initiatief vaker naar de (huis)arts of laat die ze vaker terugkomen in het kader van een behandeling?

 • no-profile-image

  zorgverlener

  Zijn de angstreacties uitgewerkt?
  Je zult veel op eigen kracht tot stand moeten brengen, met al die bezuinigingen!

Of registreer u om te kunnen reageren.