Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ZorgSaam snakt naar beschikbaarheidsbijdrage

Het voortbestaan van ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen zou worden bedreigd door afwijzing van de beschikbaarheidsbijdrage. Er is 4,8 miljoen euro nodig. Zorgverzekeraar CZ gaat niet betalen.
ZorgSaam snakt naar beschikbaarheidsbijdrage

Beschikbaarheidsbijdrage

Vorige week is daar zelfs een Kamerdebat over gevoerd. Maar een woordvoerder van CZ laat weten dat er helemaal niets aan de hand is: 'Er verandert niets aan de huidige situatie. Wij voldoen al jaren ruimschoots aan de zorgplicht en zien in de nabije toekomst daarin geen verandering optreden. Het gaat hier om een extra potje van de NZa waar ZorgSaam graag gebruik van zou willen maken. Die aanvraag is afgewezen en daar zijn wij tegen in beroep gegaan.'

ZorgSaam

De woordvoerder van het ziekenhuis vertelt dat er momenteel veel gesprekken gaande zijn die allemaal te maken hebben met de continuïteit van zorg. De beschikbaarheidsbijdrage is hard nodig: 'Wij doen niet voor niets zo'n aanvraag. Dit is onderdeel van onze gesprekken met de zorgverzekeraars. Wie het betaalt, maakt niet uit, als het er maar komt.' Minister
Schippers heeft al meerdere malen duidelijk gemaakt dat zorgverzekeraars aan hun zorgplicht moeten voldoen en voor een oplossing moeten zorgen als aanvragen door de NZa zijn afgewezen. In de kop van Noord Holland is VGZ het Gemini Ziekenhuis te hulp geschoten met een overbruggingsbijdrage voor de spoedzorg.

CZ

CZ vindt de redenering van de NZa krom: 'Het ziekenhuis doet een aanvraag op een beschikbaarheidsbijdrage, die door de NZa in het leven is geroepen via een beleidsregel. Vervolgens wijst de NZa de aanvraag van het ziekenhuis af en vraagt de zorgverzekeraar hoe deze aan zijn zorgplicht voldoet. Dit lijkt ons de omgekeerde wereld. Wij sluiten ons dan ook aan bij de bezwaren die al zijn geuit door onze koepelorganisatie ZN, koepelorganisatie NVZ en ZorgSaam zelf.'

Gevoelig ziekenhuis

ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen in Terneuzen is een van de gevoelige ziekenhuizen. Het ziekenhuis is nodig om voor de omwonenden binnen 45 minuten spoedzorg te kunnen bieden. Hiervoor is geld nodig. ZorgSaam heeft daartoe een aanvraag gedaan bij de NZa om voor een beschikbaarheidsbijdrage in aanmerking te komen. De NZa wees de aanvraag af. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis gaat het om twee keer 2,4 miljoen euro, over 2013 en 2014.

Financiële problemen

ZorgSaam zit momenteel diep in de financiële problemen. Kort na elkaar moesten de bestuursvoorzitter en een bestuurslid gedwongen terugtreden. Afgelopen vrijdag werd bekend dat er 288 fte verdwijnen, wat overeenkomt met 425 banen. Een  deel hiervan gaat via natuurlijk verloop. Interimbestuursvoorzitter Maarten Rutgers heeft al aangekondigd dat er komend jaar mogelijk een tweede ontslagronde plaatsvindt. Het betreft afdelingen met medewerkers die niet direct zorg verlenen.

Of registreer u om te kunnen reageren.