Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Breng ggz en wijkverpleging onder in de Wlz’

Zolang er geen goede compensatie vooraf is voor ‘dure’ patiënten in de langdurige ggz en in de wijkverpleging hoort deze zorg niet thuis in de Zorgverzekeringswet.
‘Breng ggz en wijkverpleging onder in de Wlz’
Foto: ANP/Roos Koole

Dat zeggen Achmea bestuursvoorzitter Zorg & Gezondheid Norbert Hoogers, en hoogleraar zorgverzekeringen Wynand van der Ven. Beiden waren aanwezig tijdens het Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer op 19 januari.

Risicoverevening

Alles draait om de risicoverevening, het financiële hart van de Zorgverzekeringswet. Hierin moet dringend een reparatie plaatsvinden, zegt Van der Ven, want de ex-ante risicoverevening valt nu in het nadeel uit van de zorgverzekeraars: 'Al tien jaar lang zijn er grote groepen chronisch zieken aan te wijzen die honderden euro's verlies geven. Dat weten verzekeraars precies.'

Zorgverzekeraars blijken dan ook terughoudend te zijn bij de aanname van chronisch zieken. Van der Ven: ' Natuurlijk zijn reclames niet gericht op chronisch zieken: 'Kom bij ons want wij hebben zo'n goede wijkverpleging. Dat doet geen zorgverzekeraar, dat zou zelfmoord zijn.'

Wijkverpleging

Uit onderzoek blijkt dat zorgverzekeraars onvoldoende compensatie krijgen voor wijkverpleging. Het risico dat een verzekeraar loopt, is bepaald door de populatie van zijn verzekerden. Zorgverzekeraars maken minstens duizend euro verlies per cliënt in de wijkverpleging; volgens sommige berekeningen is dat zelfs drieduizend euro. Wijkverpleging valt sinds dit jaar onder de Zorgverzekeringswet. Vanaf 2017 moeten zorgverzekeraars deze volledig risicodragend uitvoeren.

Ggz

Hetzelfde geldt voor patiënten in de langdurige ggz. Ook daarvoor bestaat geen goede ex-ante risicoverevening. Zowel de Tweede Kamer als de minister hebben al laten weten eraan te twijfelen of het wel mogelijk is een deugdelijk compensatiemodel te construeren. Per 1 januari 2017 gaat de ggz over naar de Zorgverzekeringswet en zijn de zorgverzekeraars volledig risicodragend. Nu wordt de behandeling van patiënten in de langdurige ggz betaald uit de Wlz.

Achmea

Bestuursvoorzitter van Achmea Zorg en Gezondheid, Norbert Hoogers, uitte eveneens zijn twijfels tijdens de Kamerbijeenkomst: 'Op wijkverpleging  en langdurige ggz verklaart de ex ante risicoverevening  onvoldoende om over te gaan naar de Zorgverzekeringswet. Ik zou daar niet voor zijn.'

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Bekijk het dossier

4 reacties

 • Seb

  Wat gemeen van de zorgverzekeraars om op deze manier Schippers en Van Rijn te laten vallen nu de vernieuwde ZVW niet is aangenomen in de Eerste Kamer. Wijkverpleging en GGZ uit de ZVW? Bom onder de transitie! De verevening moet omhoog en de ingeboekte bezuinigingen worden niet gehaald ..... Dit is een leuk beginnetje en smaakt naar meer.

 • Teceer

  waarom zouden verzekeraars ook mensen met wie ze een zichtbaar risico lopen, een polis verkopen? wanneer gaan onze beleidmakers begrijpen, dat de regierol voor het zorgbudget niet kan worden neergelegd bij een marktpartij die bedrijfseconomisch en commercieel vooral belang heeft bij het inperken van het beroep op zorgvoorzieningen.

 • FemkeTheunissen

  De quotes van Achmea in het artikel kloppen niet. Feit is dat de langdurige ggz en wijkverpleging als onderdeel zijn van de zorgverzekeringswet. Achmea heeft maandag in de Kamer gezegd dat zolang er geen goede compensatie vooraf is in de langdurige ggz en in de wijkverpleging deze niet volledig risicodragend moeten worden uitgevoerd. Maar:
  • Werk eerst via onderzoek en verbetering van het vereveningsmodel aan verbetering van de ex ante verevening (vooraf)
  • Dan kan ook worden vastgesteld in welke mate er adequaat gecompenseerd kan worden voor deze groepen verzekerden
  • Stel geen deadline voor volledige risicodragende uitvoering en afbouw ex post verevening achteraf (2017) maar kijk naar de kwaliteit van het vereveningssysteem, m.a.w. woorden, in hoeverre het systeem adequaat compenseert. Als de kwaliteit van het vereveningsmodel goed is kan deze zorg volledig risicodragend worden uitgevoerd (binnen de zorgverzekeringswet).

 • bezorgde

  Verliesgevende dure chronisch zieke klantjes, als samenleving kozen we ooit voor solidariteit. Maar de controle erop organiseerden we niet goed, dus werd er gefraudeerd. Ipv de controle verbeteren, verlaten we de solidariteit en laten we deze afhankelijke en kwetsbare groep opboksen tegen de macht van de zorgverzekeraar.

Of registreer u om te kunnen reageren.