Breng ggz en wijkverpleging onder in de Wlz’

Zolang er geen goede compensatie vooraf is voor ‘dure’ patiënten in de langdurige ggz en in de wijkverpleging hoort deze zorg niet thuis in de Zorgverzekeringswet.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Breng ggz en wijkverpleging onder in de Wlz’
Foto: ANP/Roos Koole

Dat zeggen Achmea bestuursvoorzitter Zorg & Gezondheid Norbert Hoogers, en hoogleraar zorgverzekeringen Wynand van der Ven. Beiden waren aanwezig tijdens het Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer op 19 januari.

Risicoverevening

Alles draait om de risicoverevening, het financiële hart van de Zorgverzekeringswet. Hierin moet dringend een reparatie plaatsvinden, zegt Van der Ven, want de ex-ante risicoverevening valt nu in het nadeel uit van de zorgverzekeraars: ‘Al tien jaar lang zijn er grote groepen chronisch zieken aan te wijzen die honderden euro’s verlies geven. Dat weten verzekeraars precies.’

Zorgverzekeraars blijken dan ook terughoudend te zijn bij de aanname van chronisch zieken. Van

4
84

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

 1. Wat gemeen van de zorgverzekeraars om op deze manier Schippers en Van Rijn te laten vallen nu de vernieuwde ZVW niet is aangenomen in de Eerste Kamer. Wijkverpleging en GGZ uit de ZVW? Bom onder de transitie! De verevening moet omhoog en de ingeboekte bezuinigingen worden niet gehaald ….. Dit is een leuk beginnetje en smaakt naar meer.

 2. Lees alle reacties
 3. waarom zouden verzekeraars ook mensen met wie ze een zichtbaar risico lopen, een polis verkopen? wanneer gaan onze beleidmakers begrijpen, dat de regierol voor het zorgbudget niet kan worden neergelegd bij een marktpartij die bedrijfseconomisch en commercieel vooral belang heeft bij het inperken van het beroep op zorgvoorzieningen.

 4. De quotes van Achmea in het artikel kloppen niet. Feit is dat de langdurige ggz en wijkverpleging als onderdeel zijn van de zorgverzekeringswet. Achmea heeft maandag in de Kamer gezegd dat zolang er geen goede compensatie vooraf is in de langdurige ggz en in de wijkverpleging deze niet volledig risicodragend moeten worden uitgevoerd. Maar:
  • Werk eerst via onderzoek en verbetering van het vereveningsmodel aan verbetering van de ex ante verevening (vooraf)
  • Dan kan ook worden vastgesteld in welke mate er adequaat gecompenseerd kan worden voor deze groepen verzekerden
  • Stel geen deadline voor volledige risicodragende uitvoering en afbouw ex post verevening achteraf (2017) maar kijk naar de kwaliteit van het vereveningssysteem, m.a.w. woorden, in hoeverre het systeem adequaat compenseert. Als de kwaliteit van het vereveningsmodel goed is kan deze zorg volledig risicodragend worden uitgevoerd (binnen de zorgverzekeringswet).

 5. Verliesgevende dure chronisch zieke klantjes, als samenleving kozen we ooit voor solidariteit. Maar de controle erop organiseerden we niet goed, dus werd er gefraudeerd. Ipv de controle verbeteren, verlaten we de solidariteit en laten we deze afhankelijke en kwetsbare groep opboksen tegen de macht van de zorgverzekeraar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.