Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zilveren Kruis experimenteert met bekostiging wijkverpleging

Zilveren Kruis gaat in 2016 experimenteren met een nieuwe bekostiging van wijkverpleging. De financiering zal voor 90 procent gebaseerd zijn op populatiebekostiging en voor 10 procent op uitkomstbekostiging. Dat zegt directeur zorginkoop Olivier Gerrits tegen Zorgvisie. Het interview verschijnt eind deze maand in Zorgvisie magazine.
Olivier Gerrits
Foto: Achmea

Er lopen pilots in Utrecht, Zwolle en Hardenberg. Met de andere manier van bekostigen maakt de zorgverzekeraar een eind aan de prikkel om zoveel mogelijk uren te declareren. 'We willen kwaliteit belonen. De wijkverpleegkundige speelt daarin een centrale rol. Die moet samen met de huisarts en de sociale wijkteams de zorg in de wijk vormgeven. We willen een nieuwe manier van bekostigen waarin de financiële prikkels bijdragen aan het behalen van afgesproken doelen', aldus Gerrits.

Voorkeursaanbieder

Onderdeel van de nieuwe werkwijze wordt ook dat de zorgverzekeraar de wijkverpleging per wijk gunt aan één aanbieder. Dat is efficiënter en het levert meer kwaliteit op. De voorkeursaanbieder krijgt een contract voor drie jaar zodat het voor de zorgaanbieder aantrekkelijk wordt om te investeren in preventie. Een van de eisen van Zilveren Kruis is dat de zorgaanbieder genoeg wijkverpleegkundigen in dienst moet hebben. Minimaal 30 procent van de medewerkers moet wijkverpleegkundige zijn.

Uitbreiding

Als de nieuwe werkwijze bevalt, wil Zilveren Kruis die in 2017 op grotere schaal inzetten. De verzekeraar loopt vooruit op het nieuwe bekostigingsmodel dat VWS laat ontwikkelen. Hierover is het afgelopen jaar veel discussie geweest. De zorgverzekeraars hebben baat bij meer doelmatigheid in de wijkverpleging. Zij zijn bang een strop te leiden op de inkoop ervan nu de wijkverpleging sinds dit jaar is overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet en de risicoverevening gebaseerd is op een beperkt aantal parameters.

Innovatie

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. Hoe verschillende zorginstellingen of ondernemers hun weg vinden, leest u in het dossier innovatie.
Bekijk het dossier

Gerelateerde tags

6 reacties

 • Amehist304

  Het betekent dat je meer en meer zelf moet gaan doen.

  Grotere instellingen staan niet altijd borg voor menselijkheid, maar de menselijkheid in de zorg is al jaren aan het verdwijnen...

  Waar de zorgverzekering schaarste verdeeld, kun je uit alle kwade dan beter het beste kiezen. Zeker als je vast zit in het huidige systeem.

 • Seb

  Zilveren Kruis / Achmea wil geen keuzevrijheid voor de klant en krijgt steeds meer monopolistische trekken als marktleider. Besef als klant goed dat ZK/Achmea voor jouw bepaalt wat kwaliteit is, natuurlijk tegen zo laag mogelijke kosten want het is een winstgedreven bedrijf. Wat is belangrijker voor ZK? Jouw gezondheid of hun winst?

  Als je klant bent van Zilveren Kruis of een ander Achmea-label, dan zou ik nog eens goed nadenken in 2016. Overstappen loont als je zelf nog iets te kiezen wilt hebben. 

 • ziekmakend

  hebben jullie de reclame van CZ gehoord.....misleiden mogen de zorgverzekeraars

 • ziekmakend

  Bejaardenhuizen en verzorgingshuizen zijn gesloten. Ziekenhuizen en verpleegklinieken bezuinigen. De eesrte lijn zou versterkt worden dat zijn de wijkverpleegkundigen. Ook zij worden weer benaderd alsof zij niet kunnen nadenken over zorg en efficientie. Als een zorgverzekeraar iets voorstelt, dit ziet er redelijk uit, dan is mijn vrees( tot nu toe steeds waar geworden) niet de kwalitiet maar de prijs is belangrijk. Alsof zorgverzekeraars , net als mw schippers, verstand hebben van de zorg.De zorg is geen markt; en er is geen sprake van marktwerking in de zorg wel van Poetiniaanse dan wel Erdoganaans manieren: ik ( ZV)bepaal voor de betalers en iedereen mag tekeken bij kruisje anders opge...........
 • j.veenstra


  Geen keuze meer voor de cliënten. De kleine aanbieders hebben straks het nakijken of worden als onderaannemer van de voorkeuraanbieders gekort op hun tarief. Deze voorkeuraanbieders gaan een hoge vergoeding vragen voor de administratieve lasten. Hoezo kwaliteit? Eerder, minder werk voor de zorgverzekeraar!

 • GKMitrasing

  En de patiënt heeft dus geen keuze tussen zorgaanbieders? Achmea ontzorgt....

Of registreer u om te kunnen reageren.