Zilveren Kruis experimenteert met bekostiging wijkverpleging

Zilveren Kruis gaat in 2016 experimenteren met een nieuwe bekostiging van wijkverpleging. De financiering zal voor 90 procent gebaseerd zijn op populatiebekostiging en voor 10 procent op uitkomstbekostiging. Dat zegt directeur zorginkoop Olivier Gerrits tegen Zorgvisie. Het interview verschijnt eind deze maand in Zorgvisie magazine.
Olivier Gerrits
Foto: Achmea

Er lopen pilots in Utrecht, Zwolle en Hardenberg. Met de andere manier van bekostigen maakt de zorgverzekeraar een eind aan de prikkel om zoveel mogelijk uren te declareren. ‘We willen kwaliteit belonen. De wijkverpleegkundige speelt daarin een centrale rol. Die moet samen met de huisarts en de sociale wijkteams de zorg in de wijk vormgeven. We willen een nieuwe manier van bekostigen waarin de financiële prikkels bijdragen aan het behalen van afgesproken doelen’, aldus Gerrits.

Voorkeursaanbieder

Onderdeel van de nieuwe werkwijze wordt ook dat de zorgverzekeraar de wijkverpleging per wijk gunt aan één aanbieder. Dat is efficiënter en het levert

6
60

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.