Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Zorgbestuurder is geen loslopend wild’

‘We willen niet online zetten welke biefstuk onze bestuurder precies heeft gegeten of welke fles wijn hij heeft besteld’, zegt Boele Staal toezichthouder van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Staal sprak gistermiddag als een van de genodigden tijdens de rondetafeldiscussie in de Tweede Kamer over het openbaar maken van declaraties. ‘Ik ben er ook voor om de privacy van mijn bestuurders te beschermen. Ze mogen geen loslopend wild worden in de media.’
kassa401.jpg
Foto: Fotolia

Kamerleden en zorgbestuurders discussieerden gistermiddag over het publiekelijk openbaar maken van alle declaraties die zorgbestuurders doen. Deze zogenoemde ‘bonnetjesdiscussie’ is ontstaan na het WOB-verzoek van RTL-nieuws voor alle bonnetjes van zorginstellingen. Sommige zorgorganisaties hebben aan dit verzoek voldaan, maar anderen niet. Juridisch vallen algemene ziekenhuizen niet onder de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Kamerleden Lea Bouwmeester (PvdA), Leendert de Lange (VVD) en Henk van Gerven (SP) willen toch van bestuurders weten waarom ze niet hun best doen om aan het WOB-verzoek te voldoen. ‘Waarom beëindigt u deze discussie niet door maximaal transparant te zijn en uw bonnetjes openbaar te maken?’, vraagt Bouwmeester zich af. 

Controle op controle
Volgens toezichthouder Staal is er al heel veel toezicht op declaraties. ‘We hebben een raad van toezicht, we hebben accountants en een openbaar jaarverslag. Door declaraties ook nog eens online te zetten stapelen we controle op controle. En lopen we het risico dat er één declaratie uitgepikt wordt die los van de context een eigen leven gaat leiden in de media.'
Ook bestuurder Boudewijn Ponsioen van het Wilhelmina Ziekenhuis vraagt zich af of er niet veel te veel publieke aandacht uitgaat naar de declaraties van bestuurders. ‘Dat gaat toch om hele kleine bedragen als je kijkt naar hoeveel zorggeld er in omloop is. Overigens hebben wij maar wél aan het verzoek van RTL voldaan om van de verdenking af te zijn dat wij iets ongeoorloofds zouden doen. Het zou echter veel fijner zijn als wij gewoon het vertrouwen zouden krijgen van de samenleving dat wij hier voor de beste zorg werken.’

Governancecode
Tijdens het debat bleek al snel dat de meeste zorgbestuurders toch steeds meer geneigd zijn om wél declaraties op een bepaalde manier inzichtelijk te maken. Zo werken de gezamenlijke koepels van de Brancheorganisaties Zorg (BOZ) aan een herijking van de zogenoemde ‘Zorgbrede Governancecode’. ‘Hierin zal ook de openbaarheid van declaraties worden aangescherpt’, zegt voorzitter Jacobine Geel van de commissie voor de nieuwe zorgcode. ‘Ik wil het beeld wijzigen dat de zorg als sector ‘de luiken dicht gooide’ toen het WOB-verzoek binnenkwam. We hebben namelijk echt allemaal transparantie hoog in het vaandel staan. Maar hoe we dat concreet gaan vormgeven zijn we nu aan het uitwerken en dat zullen we binnenkort presenteren.’ Van de aanwezige zorgkoepels gaf de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) aan dat haar leden declaraties wél zondermeer openbaar mogen maken.

Eelco Damen
Genodigde Eelco Damen van Cordaan ziet veel in het versterken van de rol van de cliëntenraad en OR bij de beoordeling van declaraties. ‘Maar wij vinden niet dat het de rol is van de media om onze declaraties te publiceren en beoordelen.’
Kamerleden vragen zich in reactie op Damen af waarom andere publieke sectoren zoals de woningbouw en het onderwijs geen probleem hebben met het openbaar maken van bonnetjes. ‘Waarom is de zorgsector zo bijzonder dat bonnetjes niet zonder duiding gewoon gepubliceerd kunnen worden?’, aldus Kamerlid De Lange. Damen reageert: 'Zorgbestuurders worden tegenwoordig als een soort boeven neergezet. Terwijl we vrijwel zonder uitzondering bezig zijn met het dienen van het maatschappelijk belang.'

Of registreer u om te kunnen reageren.