Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Boze reacties op overschotten op Wmo-budget

De meeste gemeenten in Nederland hebben vorig jaar geld overgehouden op het zorgbudget. Het gaat naar schatting om 310 miljoen euro in totaal. Dat blijkt uit een onderzoek naar de uitgaven voor de jeugdzorg- en Wmo-taken door de NOS en het vakblad Binnenlands Bestuur.
Fotolia

Negen op de tien gemeenten hielden geld over op het gebied van dagbesteding, begeleiding en ondersteuning. En zes op de tien gemeenten hadden eind vorig jaar nog geld op de plank liggen voor huishoudelijke hulp.

Een derde
Aan de enquête deed bijna een derde van alle gemeenten mee. Ruim de helft daarvan had op de post Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) zelfs een overschot van 15 procent of meer. Voor alle gemeenten samen zou dat neerkomen op een bedrag van minstens 310 miljoen euro.

ANBO
Verschillende betrokken organisaties zijn boos over de overschotten. Ze noemden het ‘ongehoord’ (ouderenbond ANBO), ‘ongekend’ (patiëntenfederatie NPCF), ‘onterechte borstklopperij’ (belangenorganisatie Ieder(in)) en ‘onacceptabel’ (FNV). Volgens de organisaties is het geld over omdat gemeenten te weinig besteden aan hulp, niet omdat het minder nodig zou zijn.

FNV
‘Mensen komen hulp en hulpmiddelen tekort en maatwerk ontbreekt. De gevolgen werken met een domino-effect door in het leven van mensen. Dan kan het niet zo zijn dat er tegelijk miljoenen zorgeuro’s op de plank blijven liggen’, zegt Dianda Veldman van NPCF. ‘Het is onbegrijpelijk dat zorggeld niet wordt uitgegeven terwijl tienduizenden thuiszorgmedewerkers worden ontslagen of worden gedwongen om loon in te leveren en nog veel meer kwetsbare mensen hun zorg verliezen’, aldus Sarah Dobbe van de FNV.

Van Rijn
Staatssecretaris Martin van Rijn reageerde voorzichtig. Gemeenten moeten bij zichzelf te rade gaan of ze zuinig zijn of te zuinig, zei hij. Maar hij wees erop dat gemeenten uit hun budget meer moeten betalen dan alleen de Wmo en dat ze zelf mogen bepalen hoe ze dat budget verdelen.

Kamerlid Joram van Klaveren (VNL) wil van de staatssecretaris tekst en uitleg over het miljoenenoverschot op het zorgbudget. Hij vindt dat gemeenten die bezuinigen op thuiszorg en te weinig uren huishuidelijke hulp toekennen, hulpbehoevenden duperen. (ANP)

2 REACTIES

  1. Gemeentes kunnen zelf bepalen wat ze doen met de WMO. Hebben meerdere belangen. In de WLIZ is het budget/PGB verankerd. De daar voor geldende gelden zijn alleen bedoeld voor zorg. De WMO niet! Gemeentes kunnen zelf bepalen wat zij doen met dit geld. Elk jaar opnieuw moeten degene die zorg nodig hebben zich verdedigen voor de zorg die zij nodig hebben. De gemeentes mogen met alternatieven komen die hun minder geld kosten. Het geld wat dan zogenaamd overblijft door creatief boekhouding kunnen gemeentes dan elders besteden. Je hoeft geen hoge opleiding te hebben gevolgd om de begrijpen waar gemeentes nu het meeste geld voor nodig hebben.

  2. Lees alle reacties
  3. In 2007 is de Huishoudelijke Zorg afgeschaft in de PGB. Volgens de minister moest dit uit de overige potjes vanuit de PGB maar worden betaald. 5000 euro per client/PGB. De gemeentes hoefden dat geld niet terug te geven. Waar is dat geld gebleven? Gemeentes zeggen niet commercieel te zijn. Nou dacht het wel!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.