Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Dementie modelwoning geopend

OTIB (Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf) en Alzheimer Nederland hebben op donderdag 26 april onder de naam ‘Technologie Thuis Nu!’ een dementie modelwoning geopend in Woerden. Hiermee willen ze laten zien wat de mogelijkheden zijn van de toepassing van technologie op maat.
Dementie modelwoning geopend

Elly Verburg, directeur van OTIB legt uit: “Het is wenselijk om opname in verpleeg- of verzorgingstehuizen zo lang mogelijk uit te stellen. Dit is in het belang van de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun dierbaren, en om de zorgkosten te beheren. De technologische zorgoplossingen in de dementie modelwoning bieden een oplossing voor de zorgbehoefte van mensen met dementie”.

Ontwerp van de woning

Installateurs van OTIB hebben samen met deskundigen vanuit de ouderenzorg gewerkt aan het ontwerp van de woning. Hierdoor is een woning tot stand gekomen die aan de wensen en eisen van mensen met dementie en hun mantelzorgers voldoet. Zo zit er persoonsbeveiliging op de woning, is de maximumtemperatuur van het water uit de kraan 40 graden, bevindt de meterkast zich buiten de woning, en kun je vanuit elk punt in de woon- en slaapkamer het toilet zien. Op basis van bezoeken van onder andere ervaringsdeskundigen zal de woning verder worden ontwikkeld.

Modelwoning als beginpunt

De dementie modelwoning wordt gezien als een beginpunt. Doelstelling van het project ‘Technologie Thuis Nu!’ is om te inspireren, informeren en de discussie over de mogelijkheden aan de gang te houden op welke manier de installatiebranche kan bijdragen aan oplossingen binnen de zorg. (Zorgvisie – Lotte Maas)

Lees meer

Modelwoning voor dementiepatiënten
Betere zorg dementie door koppeling data
Maria van der Hoeven voorzitter toezicht Alzheimer Nederland

Eén reactie

  • no-profile-image

    Marjo

    hiervoor zal dus heel wat nieuwbouw gepleegd moeten worden. en dat in een tijd van krimp en credietcrisis??ofdoph

Of registreer u om te kunnen reageren.