Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Geen verband opleidingsniveau en ouderenmishandeling bij HHW Zorg

Er is geen verband bekend tussen het opleidingsniveau van verzorgenden in verpleeghuizen en ouderenmishandeling. Dat zegt staatssecretaris Bussemaker in antwoord op Kamervragen over gevallen van ouderenmishandeling bij verpleeghuizen van HHW Zorg.
Geen verband opleidingsniveau en ouderenmishandeling bij HHW Zorg

CDA-Kamerleden Ans Willemse-Van der Ploeg en Sabine Uitslag hebben de staatssecretaris vragen gesteld over ouderenmishandeling bij verpleeghuizen van Haagse Wijk- en WoonZorg (HHW Zorg). De staatssecretaris gaf in haar antwoorden aan dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) medio februari met een rapport komt over mogelijke mishandeling op vier locaties van HHW Zorg in Den Haag. Het IGZ-onderzoek loopt naar aanleiding van verschillende klachten. Eén klacht betreft de casus van het Willem Dreeshuis in Den Haag die begin dit jaar naar buiten kwam. In deze zaak nam de dochter van een mishandelde bewoner heimelijk een gesprek op tussen een medewerker en haar moeder. In dit gesprek weigert de verzorgende de moeder van de grond op te rapen. Dit voorval vond plaats toen HHW Zorg nog onderdeel uitmaakte van het Meavita-concern.

Opleidingsniveau

Bussemaker zegt dat ze geen verband kan leggen tussen ouderenmishandeling en opleidingsniveau. Volgens de staatssecretaris hebben leidinggevenden de verantwoordelijkheid om signalen op te vangen wanneer ouderen niet goed verzorgd of bejegend worden en hier actie op te ondernemen. Behalve met een rapport naar aanleiding van de controles bij de vier locaties van HHW Zorg, komt de inspectie ook nog met een onderzoek naar opleidingsniveau en mishandeling in verzorgingshuizen. (Zorgvisie - Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Haagse Meavita-medewerker behouden rechten
Bussemaker hekelt grote oudernzorgorganisaties
Winst in oudernzorg dankzij nurse practitioner
Bewoonster verpleeghuis overleden na hete douche

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 reacties

 • no-profile-image

  Onbekend

  "Dit voorval vond plaats toen HHW Zorg nog onderdeel uitmaakte van het Meavita-concern"- HWWzZorg is opgericht na faillissement van Meavita en was dus geen onderdeel van het Meavita-Concern. Misschien bedoelt u in dit geval Willem Dreeshuis ipv "HHZorg".

 • no-profile-image

  Janneke

  Haagse Wijk- en WoonZorg =
  HWWZorg (ipv. HHW Zorg)

Of registreer u om te kunnen reageren.