Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

‘Bestuur Cordaan heeft afspraken niet uitgevoerd’

Redacteur KinderopvangTotaal
De zorgkwaliteit is nog steeds onvoldoende bij twee locaties van zorginstelling Cordaan in Amsterdam. SP-raadslid Maureen van der Pligt: “Cordaan zou 1,5 miljoen extra uitgeven voor meer gekwalificeerd personeel. Waar is dat geld naartoe gegaan?” Abvakabo-bestuurder Lilian Marijnissen: “We hadden goede afspraken gemaakt over terugdringen van de werkdruk en flexibel werken. Er zijn nog steeds geen extra fte’s bijgekomen.”
‘Bestuur Cordaan heeft afspraken niet uitgevoerd’

De als onvoldoende beoordeelde locaties Gaasperdam en Eben Haëzer van zorginstelling Cordaan zijn juist de instellingen waar afgelopen zomer het personeel actie voerde. Met de raad van bestuur zijn toen afspraken gemaakt over verbeteringen. Lilian Marijnissen van de vakbond Abvakabo zegt: “We hebben afspraken gemaakt met het bestuur over terugdringen van de werkdruk en van flexibel werken en over meer fte’s. Die fte’s zijn er nog steeds niet, het bestuur heeft te weinig gedaan aan de concrete uitwerking van de afspraken. Deze twee locaties waren juist de zorgkindjes van Cordaan.”

Ondeskundig

De Inspectie voor de Gezondheidszorg maakte bekend dat met name op twee locaties van zorginstelling Cordaan – Gaasperdam en Eben Haëzer – de kwaliteit van zorg nog steeds onvoldoende is. Cordaan staat sinds de zomer 2010 onder intensief toezicht, nadat de inspectie in 2008 en in 2011 verschillende aspecten van de zorg op diverse locaties van ouderenzorg en gehandicaptenzorg met een “hoog risico” had beoordeeld. Over de twee locaties heeft de IGZ vooral opmerkingen over de slechte hygiëne, ondeskundig personeel en het achterwege blijven van een jaarlijks zorgoverleg per bewoner.

Weggelopen

“Wij hebben vorige week in de gemeenteraad nog over Cordaan aan de bel getrokken,” zegt SP-raadslid Maureen van der Pligt. “Na een klacht van de familie over hun vader die van een gesloten afdeling van locatie Gaasperdam was weggelopen. Hij werd na 2,5 km door de politie aangehouden en gelukkig in de buurt door een medewerker herkend, anders had hij op het politiebureau gezeten.” Volgens Van der Pligt is het “opmerkelijk” dat de IGZ de zorgkwaliteit onvoldoende beoordeelt van “juist deze locaties, waar medewerkers afgelopen zomer in actie zijn gekomen. Cordaan zou 1,5 miljoen extra uittrekken voor meer gekwalificeerd personeel. Waar is dat geld naartoe gegaan?”

Overhead

De regiodirecteur, verantwoordelijk voor een aantal locaties, is naar aanleiding van het IGZ-oordeel opgestapt. Vakbondsbestuurder Marijnissen hoopt dat de nieuwe interim-directeur dichtbij de zorg staat. “Een regiodirecteur staat te ver van de werkvloer; hij of zij moet sturen op cijfers.” Een directeur per locatie heeft meer zicht op kwaliteit van de zorg,” vindt Marijnissen. Maar die directeuren moesten juist allemaal wegbezuinigd worden om de overhead in de zorg te verminderen? “Maar het werkt beter als de directeur dichter bij de werkvloer en bij de bewoners staat om goede zorg te leveren.”

Raad van bestuur

De raad van bestuur van Cordaan wil geen reden geven voor de achtergebleven zorg op juist deze locaties. In een persbericht beperkt Cordaan zich tot de mededeling dat de raad van bestuur “versneld vier maatregelen zal nemen”, te weten de directe aanstelling van een interim-directeur, de aanstelling van een extra specialist ouderengeneeskunde, meer en beter geschoolde medewerkers en tot slot een plan voor kleinschalige aanpak van de zorg. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Cordaan vermindert werkdruk zorgpersoneel

Cordaan en vakbond praten ondanks kritisch rapport

Personeel meldt massaal misstanden Cordaan

IGZ positief over voortvarend Cordaan

16 REACTIES

  1. De essentiële vraag is waar die 1.5 miljoen is die 3 maanden geleden is beloofd voor werkdrukvermindering.
    Ga niet meedoen in afleidende discussies over regio- of locatie directeuren.
    Voldoende, goed personeel, taken en verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie zijn garantie voor kwaliteit, werkplezier en efficiëncy.

  2. Lees alle reacties
  3. Aan de ene kant willen we graag dat de zorg geleid en gecontroleerd wordt. Omdat er heel veel geld mee gemoeid gaat. Helaas zijn deze leiding en controle in vele gevallen corrupt en niet capabel. En kosten ook heel veel geld. Wat een dilemma. Wie kan er licht doen schijnen in de duisternis!

  4. voorzitter cordaan: Dhr. Drs. E.W.C.M. Damen MSM. Heeft geschreven: ‘Managen van een professionele instelling; wat is daar zo erg aan? Met: Drs. E.W.C.M. Damen MSM. in: Gezondheidszorg en management, september 1993’nog te verkrijgen via een aof ander adviesbureau (even googlen).
    het is dus 28 jaar geleden geschreven, misschien heeft dhr. Damen last van een ouderdomskwaal en kan ie beter stoppen. Kijk ook eens op Google, leuk om te zien wat ze (niet) kunnen. Andere namen: Dhr. Drs. K. Verwey MMC, vice-voorzitter, Dhr. Drs. H.J. Kouwenhoven, lid.
    Raad van niet-Toezicht: Dhr. drs. A.R.J. Lohman, voorzitter
    Dhr. G.P.W. Jansen, vice-voorzitter; Mw. drs. A.J.M. Sanders, Dhr. F.A. Voermans
    Dhr. J.Th. Engen, Dhr. P.N. van Wageningen
    Wat er eg aan is daat je niet aan je eigen kwaliteitseisenvoldoet dus.

  5. De reactie van Marie zegt genoeg. Een directeur lenen bij een instelling die het goed doet en die dan het geld voor een interrimmer geven, dat werkt pas maar ja, welke sukkels zitten nu eigenlijk in het bestuur, ze zullen wel juichende cv’s hebben op linkedin. Geen klojo die zegt ik heb opdracht van het bestuur en verder heb ik met niets te maken (=de meeste interrimmers).

  6. Typisch voorbeeld van ouderwetse ACTIZ leden , traag klantonvriendelijk , egocentrische , afstraffen dit soort bedrijven , korten in hun budget , de klant laten oordelen dan zijn ze zo failliet , IGZ doe eens wat grijp in deze club omdopen van Cordaan , maar Slamaan

  7. Altijd maar lapmiddelen, nu weer een dure interimdirecteur! Het probleem ligt gewoon bij slecht leiderschap van het bestuur. Of zijn zorgen dat de verandering zonder mitsen en maaren ook daadwerkelijk gebeurd, of zij moeten constateren dat het hun niet lukt en zelf opstappen.

  8. Zoals altijd de afgelopen tientallen jaren: aan commissies, zogenaamde hervormingen, rapporten, onderzoeken, reiskosten, diverse kosten. Oja, niet vergeten: al de managers, directeuren, rvc’s. Etc!! Wanneer leren we nou eens van onze fouten. Dit zijn bodemloze putten…….!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.