Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

IGZ onderzoekt veertien gevallen ouderenmishandeling

Het Meldpunt Ouderenmishandeling van de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft in de eerste twee maanden circa veertig meldingen binnen gekregen. Daarvan gaat de IGZ veertien gevallen nader onderzoeken. Naar aanleiding van zes meldingen is een oriënterend onderzoek gestart.
IGZ onderzoekt veertien gevallen ouderenmishandeling

Wanneer er mogelijk sprake is van ouderenmishandeling, kan dat een signaal zijn dat er ook op andere punten tekortkomingen zijn in de kwaliteit van zorg. Daarom kijkt de inspectie bij een melding ook altijd naar andere aspecten van de zorg.

Meldingen

De meldingen zijn bijna allemaal afkomstig uit verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. De melders zijn vrijwel altijd familieleden van cliënten en (ex-)werknemers van zorginstellingen.

Zorgaanbieders en medewerkers

Volgens de inspectie blijft ouderenmishandeling een moeilijk onderwerp, maar zijn zorgaanbieders en medewerkers bereid om ouderenmishandeling te signaleren en voorkomen. Zo ontving de IGZ een aantal telefoontjes van medewerkers met vragen waar zij extra informatie konden vinden over wat zijzelf kunnen doen. In een aantal gevallen zag de inspectie dat zorginstellingen snel en hard optreden tegen plegers van ouderenmishandeling. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Huisarts moet signalen ouderenmishandeling beter herkennen
Nieuw meldpunt ouderenmishandeling bij IGZ
Staatssecretaris in actie tegen mishandeling van ouderenZorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gonny

    Dit roept de vraag op hoe dit mogelijk is, want de inspectie houdt toch al jaren toezicht? Hoe kan het dat ze hier voorheen geen weet van hadden?

Of registreer u om te kunnen reageren.