Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Het veld wil kankerzorg zelf regelen

Hoogleraar Emiel Rutgers pleitte in een uitzending van Nieuwsuur voor inmenging van de overheid bij concentratie van kankerzorg. Het lukt het veld niet om dit te regelen, zegt hij. Rutgers wil dat minister Schippers snel ingrijpt. Verschillende veldpartijen zijn het niet met hem eens.
Het veld wil kankerzorg zelf regelen
Foto: ANP/Koen Suyk

Als voorbeeld noemt Rutgers borstkankeroperaties: hiervoor kunnen vrouwen in bijna elk ziekenhuis terecht, maar de behandelingen verschillen wezenlijk. Verder voeren bijna alle ziekenhuizen nog borstkankeroperaties uit, maar het ene ziekenhuis veel meer dan het andere.

NVZ

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wijst erop dat spreiding en concentratie, ook van borstkankerzorg juist steeds verder gestalte krijgt: 'Het is niet wenselijk wanneer de minister hier bemoeienis in krijgt. De minister heeft de taak om, middels de IGZ, toe te zien op verantwoorde zorg. Naast volumenormen, worden steeds meer andere criteria door wetenschappelijke verenigingen opgesteld, zoals onderzoeksvoorzieningen, die mede normerend zijn voor het aanbieden van bepaalde zorg. Deze gelden als uitgangspunt voor concentratie. Onderlinge goede afspraken tussen ziekenhuizen zullen dan ook steeds meer gaan ontstaan. De borstkankerzorg is in Nederland van hoog niveau, zie ook ons brancherapport. Ook de IGZ concludeerde in 2010 dat borstkankerzorg in Nederland verantwoord is.'

CZ Zorgverzekeraar

CZ, de zorgverzekeraar die 'voor het maatschappelijk belang gaat', was de eerste zorgverzekeraar die borstkankerzorg niet meer inkocht bij ziekenhuizen die onder de norm van 70 operaties per jaar scoorden. 'Zorgverzekeraars kunnen heel goed de rol oppakken van regisseur bij concentratie en spreiding. Het is helemaal niet nodig dat de overheid dat doet. Wij hebben een eigen set criteria, ook voor borstkankerzorg. Daar staan wij nog steeds achter. De norm die wetenschappelijke verenigingen stellen, kunnen nooit heel scherp zijn, want deze verenigingen zijn tevens een soort vakbonden en komen op voor de belangen van hun leden. Bij borstkanker waren wij de eerste zorgverzekeraar die de lat hoger legde. Daar gaan wij mee door. Maar we kunnen niet al te hard doorpakken, want anders lopen we het risico daardoor klanten te verliezen. Onze opstelling bij de borstkankerzorg heeft ons niet meer klanten opgeleverd.'

Hoogleraar medische oncologie

Kees Punt, hoogleraar medische oncologie en borstkankerzorg in het AMC: 'Het heeft sterk de voorkeur dat wij dat als beroepsgroep zelf op orde brengen. We moeten de regie in eigen hand houden, anders trekt de overheid de stekker eruit.' Punt noemt de Stichting Oncologische Samenwerking het geëigende platform voor afspraken over kankerzorg. Het stoort Punt dat er zo wordt geschermd met aantallen operaties: 'Die minimumnormen zijn niet allemaal bewezen. Minstens zo belangrijk zijn de infrastructuur en het multidisciplinaire team. Natuurlijk is er een minimumaantal maar het omslagpunt is niet duidelijk.' Punt is het met Rutgers eens dat de concentratie van borstkankerzorg te langzaam gaat, omdat alle ziekenhuizen de zorg toch willen blijven leveren. 'We moeten de kwaliteit hoog houden. Het wordt glashelder welke ziekenhuizen goed presteren. Als beroepsgroep moeten we dan het lef hebben om een grens te trekken.'

2 reacties

 • wiedje

  borstkankerzorg en volume? Op papier klopt alles. Allemaal mooi.
  Maar als patient ben je in deze situatie afhankelijk van je arts. Het ziekenhuis kan nog zo goed bekend staan en een roze lintje hebben. Als je de pech hebt en bij een waarnemer terecht komt wordt alles anders.
  wat een traumatische ervaring een arts die niet communiceert, niets vertelt en alleen maar wil amputeren.

 • adje rem

  De igz verklaarde in 2010 borstkankerzorg in Nederland verantwoord ??
  Of daarop vertrouwen VERANTWOORD is ..????? Beste hoogleraar Rutgers ... Deze minister is nog nooit van DAADKRACHT en VISIE beschuldigd , noch het door haar zo vertrouwde igz. Deze minister hyperventileert al bij het woord ASBEST, maar in een eenmanscafé vindt zij AS BEST .Sowieso is vertrouwen in en op de overheid risicovol, mede wegens de voortdurend veranderende regels , vaak geinitieerd door de stempeldrukkende ''POLITIEKE PASSANTEN''', de omschrijving van W. ANKER voor ministers . Ik wens u sterkte , mede namens... FRANZ ... ( Kafka) .

Of registreer u om te kunnen reageren.