Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Doorbraak: medisch voedingsmiddel tegen dementie

Uit onderzoek “Souvenir 1 en 2” van professor Philip Scheltens van het Alzheimer Centrum VU, blijkt dat specifieke nutriënten bij licht dementerende patiënten zorgen voor een duidelijke verbetering van het geheugen. Wellicht een doorbraak in het onderzoek naar behandeling van dementie.
Doorbraak: medisch voedingsmiddel tegen dementie

Een vaste combinatie van diverse nutriënten werkt bij licht dementerenden om de geheugencapaciteit te verbeteren. De mix leidt tot duidelijke verbetering van de functionele verbindingen in de hersenen – de synapsen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Souvenir1 en Souvenir 2’ onder ruim 500 dementerenden van professor Philip Scheltens, neuroloog en directeur van het Alzheimer centrum VUmc. De onderzoeksresultaten laten zien dat dementie in het beginstadium aangepakt kan worden. “Het is mogelijk dat nog dit jaar het middel tegen dementie op de markt komt”, aldus Scheltens.

Exponentiële stijging

Tijdens de ‘Nationale Hersenlezing’ van de Hersenstichting Nederland sprak professor Scheltens over dit onderzoeksresultaat. Verder betoogde hij dat de exponentiële stijging van het aantal dementerenden noopt tot een Deltaplan tegen deze ziekte: “Uit het World Alzheimer rapport 2010 blijkt dat de kosten voor dementie in Nederland 7,5 miljard euro bedragen, gelijk aan de totale rijksuitgaven voor Defensie en Verkeer en Waterstaat samen. Scheltens pleit voor extra investeringen in onderzoek naar bestrijding van dementie. “Bij aids is de mortaliteit met 85 procent gedaald door extra geld voor onderzoek. Voor dementie geldt dat het vijf voor twaalf is.”

Nutricia

De ‘shake’ van nutriënten – “Het gaat om medische voeding”, benadrukt Scheltens - is ontwikkeld in samenwerking met Nutricia. Dit bedrijf zal het product mogelijk dit jaar nog op de markt brengen, verwacht Scheltens. “Het is geen medicijn, de registratie van dit product vergt geen lange procedure.” Of de mix van nutriënten tegen dementie uiteindelijk ook aan voedsel toegevoegd kan worden, daar moet volgens Scheltens nog verder onderzoek naar worden gedaan. “Ik zeg geen ‘nee’.”

Herstellende werking

De nutriëntenmix bevat onder andere omega 3, 6 en 9, maar ook foliumzuur en verschillende vitaminen. De herstellende werking op de synapsen was eerder door professor Wurtmann van Harvard University bij dieren vastgesteld. Het gaat om de juiste combinatie van nutriënten die ervoor zorgt dat de membranen tussen de neuronen herstellen. Scheltens: “We weten niet of deze aanpak ook een langdurig klinisch effect heeft.” Overigens blijkt volgens de neuroloog uit een studie in de Verenigde Staten dat de mix van nutriënten bij patiënten met vergevorderde dementie geen effect heeft. "Waarschijnlijk zijn de synapsen zo aangetast dat herstel niet meer mogelijk is."

Vroege diagnostiek

Dat het nieuwe product werkt bij beginnende dementie, maakt de noodzaak van vroege diagnostiek van Alzheimer zeer pregnant. De diagnostiek begint bij de huisarts, volgens professor Scheltens. “Er is meer aandacht nodig voor de ziekte. Te vaak worden signalen nog gezien als horend bij de ouderdom. De huisarts moet bij een ‘niet-pluis gevoel’ de patiënt doorverwijzen naar een geheugenpoli.” (Zorgvisie - Carolien Stam / foto: ANP Lex van Lieshout)

Ontmoetingscentrum zet braintrainers in tegen dementie
‘Investeer in vroegtijdige diagnose en behandeling dementie’
'Eigen bijdrage bij dementie contraproductief'

Carolien Stam

12 reacties

 • no-profile-image

  Lyda

  Wel eens gehoord van voeding als medicijn?Ooit een huisarts horen vragen hoe ziet Uw voedingspatroon eruit?
  Krijgt men in de opleiding tot arts voedingsleer?
  Nutricia ziet weer een gat in de markt en maakt de gezondheidszorg alleen maar duurder.Men speelt elkaar weer de bal toe de Medici met de Geneesmiddelen industrie.
  Laten we allemaal maar eens naar de HOMOEOPATHIE OVERGAAN.Veel goedkoper,werkzamer,milder,preventief werkend enz.enz.Ook bij DEMENTIE!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  rob

  Waar vind ik de beschrijving van het onderzoek?

 • no-profile-image

  criet

  ze moeten maar eens die hopen medicatie maar naar de prullenbak verwijzen en al die toevoegingen bij het voedsel weglaten!Dan praten we verder

 • no-profile-image

  Cocky van Hesteren, voedingstherapeute Genotypedie

  Ted, kijk eens op www.dadamo.com!! Peter D'Adamo heeft bewezen dat veel aandoeningen bloedgroepgerelateerd zijn. Food is your medicine!! Voeding zo min mogelijk bewerkt, verwerkt, zonder toevoegingen. Kijk ook eens op mijn website www.genotypedieet.eu.

 • no-profile-image

  Maarten

  En daar heb je weer een wetenschapper die meer geld wil en suggereert dat een doorbraak in de lucht hangt... Natuurlijk is de reputatie van deze man weer heel goed, en heeft hij dit nog nooit eerder gedaan, maar dat is steeds het geval. Laat hij maar beargumenteren waarom juist Nederland deze 'doorbraak' zou moeten financieren.

 • no-profile-image

  ted v.d.ploeg

  Hoeveel keer heb ik nu al gelezen dat er verschillende middelen zijn die alzheimer
  tegengaan, maar later weer wordt tegen gesproken.
  Jammer dat ik zo cynisch moet reageren! Ik hoop nu dat ik ongelijk heb en dat er nu echt een doorbraak zal komen voor de ziekte alzheimer.

 • no-profile-image

  zorgverlener

  gauw gratis verstrekken!aan iedereen!

 • no-profile-image

  Amiz

  Nutricia heeft hier een prachtige kans om het onderzoek te sponsoren, door de mix tijdenlang aan een gerandomiseerde groep mensen gratis (of hoogstens tegen kostprijs) te verstrekken. De reclameboodschap is mooi meegenomen.

 • no-profile-image

  Johan Geerards

  Het staat iedereen vrij om de mix na te maken als de samenst elling bekend is, dus Nutricia hoeft niet meteen een douw te krijgen. Zuiverwetenschappelijk onderzoek is er niet (meer) zoveel dus sponsoring/investeren voor rendement is niet meer dan normaal, voor wat hoort wat, zoalang het maar openbaar en duidelijk is.

 • no-profile-image

  Ans van den Broek

  Geen doorbraak maar commerciele doorbraak voor Nutricia! Het Bio Brain Centre bericht al vele jaren langer over de positieve effecten van gezonde voeding en voedingssuplementen bij dementie en andere hersenaandoeningen. Dus dit is geen nieuws!

 • no-profile-image

  Cocky van Hesteren, voedingstherapeute Genotypedie

  Nutriënten tegen Alzheimer van Nutricia! Ooit gehoord van het bloedgroep en genotypedieet??? Alzheimer komt veel bij bloedgroep A voor.. Verhoogd homocysteine wordt bestreden door niacine! Waar zit niacine in?? O.a. in pinda's! Laat dit nu heilzaam voor bloedgroep A... Alsof bovenstaand bericht nieuws is... Al sinds 1997 volgen wereldwijd mensen hun genotypedieet met veel succes!
  Cocky van Hesteren
  Master of the Institute for Human Individuality K-150

 • no-profile-image

  R. Janssen

  ben erg benieuwd of de onderzoeksresultaten samenhangen met relatief tekort aan genoemde nutrienten bij de risicogroepen, endus via gewone gezonde voeding ook preventie mogelijk is ipv nutricia te sponsoren. Tevens zal het verwijzen van álle beginnend dementerenden naar geheugenpoli's tot een zeer grote kostenstijging van de zorg leiden, eerdere onderzoeken wezen uit dat alleen gericht doorsturen zinvol is. Goedkoper is de huisartsen/ praktijkverpleegkundigen/ouderenverpleegkundigen voldoende tijd en geld te geven om tijdig te screenen en OP INDICATIE door te verwijzen en door tijdig een dietiste in te schakelen ( doch die is helaas deels uit het vergoedingenpakket gehaald,).

Of registreer u om te kunnen reageren.