Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

CVZ trekt ggz-advies niet in

Het College van zorgverzekeringen (CVZ) is niet van plan het omstreden conceptadvies over de geneeskundige ggz in te trekken. Dat zegt CVZ-voorzitter Arnold Moerkamp in een interview met Zorgvisie.
CVZ trekt ggz-advies niet in
Foto: CVZ

Het conceptadvies van het CVZ, dat via Zorgvisie vorige week in de openbaarheid kwam, heeft tot veel consternatie geleid in de ggz. Daarin stelt het CVZ onder meer voor om psychische stoornissen waarvoor de medisch specialist hoofdbehandelaar is voortaan niet meer ten laste van de curatieve ggz te laten komen.

CVZ verandert niet van koers

Brancheorganisatie GGZ Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) hebben het CVZ opgeroepen het conceptadvies in te trekken. Maar CVZ-voorzitter Moerkamp voelt daar weinig voor. ‘Ik heb voorlasnog nog geen overtuigend inhoudelijk argument gehoord waarom we van koers zouden moeten veranderen. Ik heb wel veel misverstanden gehoord. Maar we staan open voor een dialoog en zullen goed naar de kritiek luisteren. Het is tenslotte een consultatiedocument’

Consternatie is misverstand

De consternatie over het advies berust volgens Moerkamp op een groot misverstand. Het CVZ wil helemaal niet schrappen in het basispakket, maar wil duidelijker aangeven welke zorg ten laste van de geneeskundige ggz moet komen. Moerkamp: ‘Nieuwskoppen als ‘Geen behandeling meer bij seksueel misbruik kinderen’ en ‘Dementie uit pakket’ slaan de plank volledig mis. Die zorg verdwijnt helemaal niet uit het pakket. Die zorg wordt gewoon geleverd als dat nodig is, alleen komt het geld uit een ander potje, namelijk de medisch specialistische zorg, de AWBZ, de Wmo of het maatschappelijk werk.’

Ggz behandelt te lang door

Het advies is geen platte bezuinigingsmaatregel, stelt Moerkamp. ‘Wij scheppen op verzoek van de minister duidelijkheid over wat er ten laste van de geneeskundige ggz kan vallen. Wij constateren dat er de curatieve ggz soms te lang doorgaat met dure behandelingen zonder dat er nog sprake is van verbetering. Dat is niet de bedoeling. Als er een stabiel beeld is ontstaan, hoort de begeleiding uit de AWBZ, de Wmo of de huisartsenzorg te komen.

Verder trekken we een grens bij psychische klachten. We zien dat er medicalisering van levensvragen heeft plaatsgevonden. Rouwverwerking, relatieproblemen en echtscheiding zijn psychische klachten, geen stoornissen. De behandeling daarvan hoort niet thuis in de geneeskundige ggz, maar bij het maatschappelijk werk, de jeugdzorg of de huisartsenzorg. Dat is niet altijd met een schaartje te knippen. Mocht er toch een vermoeden zijn van een stoornis, dan is het de huisarts die doorverwijst. Maar als mensen bij psychische klachten toch een psychiater of psycholoog willen raadplegen, dan moeten ze die zelf betalen.'

 

Vandaag overlegt het CVZ met GGZ Nederland en de NVVP over het advies. Lees het volledige interview met Moerkamp in het Zorgvisie weekoverzicht dat vrijdag verschijnt.

6 reacties

 • E.Kriek

  Offtopic: blijkbaar heb ik een ip-ban bij zorgvisie? Als ik via een omweg inlog lukt het wel, maar regulier lukt dat niet. Ik zou het waarderen als zorgvisie opheldering geeft! Je zou bijna denken dat kritisch geluid niet welkom is. Ik ben bereikbaar op scheepvaarthuis (a) gmail.com .
  Dank, zorgvisie.

 • E.Kriek

  Meneer Moerkamp studeerde bouwkunde en planologie.
  Deze visionair stelde recentelijk onder meer dat een 85 jarige dementerende mevrouw geen recht heeft op een nieuwe heup. Hij adviseert 'liefdevolle verzorging'.
  Blijkbaar is meneer Moerkamp behept met het neoliberale virus:
  'als jouw partner overlijdt, ben je een loser'.
  'Als je je kansen niet grijpt, is dat jouw probleem'.
  Bij seksueel misbruik: 'je was er toch zelf bij? Waarom deed je je benen eigenlijk wijd? Waarom heb je geen cursus zelfverdediging gedaan'?
  Ik betwijfel of onze maatschappij gebaat is bij advies van dit soort randdebielen.


 • noordman

  De reactie van de NVvP, de psychiaters, is te lezen via de link NVvP in het artikel. Genoeg materiaal, 6 pagina's, om als CVZ inhoudelijk erop te reageren. De redenatie hierboven ernaast plaatsend 'Ik heb voorlasnog nog geen overtuigend inhoudelijk argument gehoord waarom we van koers zouden moeten veranderen. Ik heb wel veel misverstanden gehoord. Maar we staan open voor een dialoog en zullen goed naar de kritiek luisteren' leidt tot de conclusie dat deze carriere-ambtenaar uit zijn nek kletst.

 • tweety

  Zie je nou dat dit alles te veel doorgeschoten is, en dat er een heel legertje zorgverleners mee beziggehouden zijn.
  Zie zelf gevallen aan, dat bemoeienis soms tot ergenis van de burgers tever doorschiet!
  Met bezuinigen, moet deze tak echt onder 'ÇURATELE' gesteld worden~, wil de werkelijke gevallen niet de nodige zorg moeten ontberen.

 • noordman

  Toespraak van Arnold Moerkamp, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport .Toespraak ter gelegenheid van het jaarcongres van de Rabobank. Titel: Governance in de publieke sector na de kredietcrisis: Quo Vadis?
  Utrecht 14 oktober 2009. Via Google op te zoeken.
  Hij geeft daar aan dat het solidariteitsbeginsel uitgangspunt is in de zorg. We kunnen dus nog flink wat vuurwerk verwachten mbt de somatische zorg nu de GGZ in de tang zit en de minister echt durft ipv een politiek onmondige groep aan te pakken. Na de ingrepen in de GGZ die waarschijnlijk doorgaan kan de zachte sector voortaan de harde sector heten.

 • noordman

  Állerlei klets die niet kan verhullen dat er grote ingrepen dreigen. De 'adviezen'van GGZ-1 zijn integraal door de minister overgenomen. Het is aan het veld om het tegendeel te bewijzen, en die hebben niet de Informatiestromen die het CVZ wel heeft, heeft het veld niet. Hoe komt het CVZ eraan, is die informatie openbaar, kan die gedeeld worden met het veld?.
  Overigens een schoolvoorbeeld van bureaucratie zoals het CVZ zich gedraagt.
  Overigens doet de consultatie van de hoogleraren door het CVZ denken aan een situatie van 30 jaar geleden toen een collega namens de LSV (voorloper van de OMS) inspraak kon geven bij het ministerie, toen hij vroeg wat er nu gedaan werd haalde de ambtenaar een document te voorschijn waarin het beleidsplan al stond. De verontwaardiging van de LSV vertegenwoordiger begreep hij niet, 'u hebt toch inspraak gehad',' tja dat we er iets mee doen, dat hebben we niet beloofd'.

Of registreer u om te kunnen reageren.