Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen focussen op keuzehulp bij prostaatkanker

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraar CZ, de Universiteit van Tilburg, het Radboud UMC en het VUmc gaan zich richten op het stimuleren van gezamenlijke besluitvorming bij de behandelkeuze voor prostaatkanker.
Ziekenhuizen focussen op keuzehulp bij prostaatkanker
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Heel concreet betekent dit onder meer dat ze vanaf 1 juni 2013 in 24 ziekenhuizen keuzehulpen gaan inzetten bij de behandelkeuze bij prostaatkanker. Uit onderzoek is gebleken dat gezamenlijke besluitvorming bij behandelkeuzes de ervaren kwaliteit van zorg verhoogt. Prostaatkanker is de eerste aandoening waarmee gestart wordt.

Keuzehulp

Keuzehulpen zijn effectieve instrumenten om gezamenlijke besluitvorming tussen zorgverlener en patiënt te stimuleren. Ze zijn er al wel maar ze worden nog nauwelijks toegepast. Met dit project willen de partijen het toepassen van gezamenlijke besluitvorming bij de initiële behandeling van prostaatkanker stimuleren. De belangrijkste doelstellingen zijn om met elkaar te streven naar meer draagvlak voor toepassing van keuzehulpen, te evalueren hoe keuzehulpen het meest effectief kunnen worden ingezet en het ontwikkelen van een gezamenlijke keuzehulpmodule voor prostaatkanker die voor iedereen beschikbaar komt.

Actieve patiëntbetrokkenheid

Een actieve patiëntbetrokkenheid bij behandelkeuzes verhoogt de ervaren kwaliteit van zorg

Veel onderzoeken laten zien dat door de inzet van keuzehulpen patiënten beter geïnformeerd zijn, meer deelnemen aan de besluitvorming, zich bewuster zijn van de voor- en nadelen van behandelkeuzes, vaker tevreden zijn en minder twijfelen over hun beslissing. Bovendien kiezen patiënten die actief meebeslissen minder invasieve behandelingen en maken ze een goed overwogen en verstandige keuze. Toch blijft succesvolle toepassing van keuzehulpen in het zorgveld blijft achter en daar willen de partijen nu wat aan doen.

Behandelkeuze bij prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. Het komt vooral voor boven de zestig jaar en is meestal geen ziekte waar patiënten snel aan overlijden. Voor de initiële behandeling van prostaatkanker zijn er meerdere, medisch gelijkwaardige behandelopties. Deze opties verschillen sterk in bijwerkingen die een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van patiënten. Dit vraagt om een persoonlijke afweging, waar de patiënt in betrokken zou moeten worden. Binnen de huidige praktijk zijn er regionale verschillen in de geboden zorg: vooral het ziekenhuis waar een patiënt onder behandeling is, is bepalend voor de behandelkeuze, niet de voorkeuren van de patiënt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.