Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Vier ziekenhuizen leveren verboden Downtesten'

Zeker vier ziekenhuizen in Nederland prikken bloed bij zwangere vrouwen en sturen dat op naar België om genetische afwijkingen bij baby's te achterhalen. Dat meldt actualiteitenrubriek Nieuwsuur donderdagavond.
'Vier ziekenhuizen leveren verboden Downtesten'

Vorig jaar floot minister Edith Schippers (VWS) twee ziekenhuizen terug die bloed voor deze prenatale NIPT-test opstuurden, aldus Nieuwsuur. De NIPT-test is een nieuwe bloedtest waarmee tijdens de zwangerschap onder meer het syndroom van Down kan worden opgespoord. Nu kan dat alleen door bijvoorbeeld vruchtwaterpunctie. Volgens Schippers is een aparte vergunning nodig voor de nieuwe techniek. ‘Dan kan de vergoedingssystematiek worden geregeld. Zolang de test in Nederland niet is toegestaan, kan van vergoeding uiteraard geen sprake zijn', aldus Schippers in een reactie. (ANP)

4 reacties

 • Barbel

  Dat krijg je als er een minister staat die van gezondheidszorg geen cent verstand heeft. Maar ze vind dat zelf niet want met een academische graad kun je alles doen, ook as moeders het risico op een spontane abortus laten lopen.Net zo dom als die geschiedenisleraar die voor dit hele groepje staat en niet eens tellen kan omdat hij geen econoom is. Maar beiden staan wel erg graag in de krant en vooraan.Dit ten koste van de burgers van dit land.

 • harrystam

  En nu maar hopen dat een goede screening op Down mee helpt om dit soort achterlijke situaties in de toekomst te voorkomen.
  Beste minister zet u a.u.b. in om dit snel te regelen i.p.v. te laten zien hoe belangrijk u bent.

 • Star

  En natuurlijk doen die ziekenhuizen dat, als je tóch al bloed moet onderzoeken dan doe je dat toch gelijk mee? Dat heet verantwoording nemen, kosten besparen en dit is heel wat minder ingrijpend en risicovol dan een vruchtwaterpunctie. Dat snappen ze overal, behalve in dit achterlijke land.En i.p. dat Schippers zich ervoor in gaat zetten dat dit bij ons ook gewoon wordt, gaat ze hoog van de toren blazen.Dat zegt precies hoe dom ze is omdat ze niet kan zeggen: daar hadden we ons al lang bij aan moeten sluiten en dat gaan we gauw doen.
  Al uitgerekend wat een vruchtwaterpunctie kost Mevr schippers??Nog afgezien van de risico's en de last voor de moeder in wording? Pluim voor de ziekenhuizen die wel kunnen denken en verantwoording nemen.

 • adje rem

  In dit regeltjesland lopen de burocratiers altijd achter de vooruitgang aan . Erger is dat zij te vaak overbodig remmende ballast zijn . Q.e.d.

Of registreer u om te kunnen reageren.