Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Spoedzorg Rotterdam nog niet definitief'

Zorgverzekeraars hebben de beroertezorg al verdeeld. Bestuurder Karen Kruijthof van het Sint Franciscus Gasthuis denkt daar anders over.
'Spoedzorg Rotterdam nog niet definitief'
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Kruijthof: 'De verzekeraars hebben heel ambitieuze spoedzorgplannen, mijn complimenten voor de knuppel die ze nu in het hoenderhok hebben gegooid. Maar de discussie over de voors en tegens loopt nog.'

Trombolyse

Voor Kruijthof en haar collega-ziekenhuisbestuurders is de verdeling van de beroertezorg in de regio Rotterdam Rijnmond over het Erasmus MC, het Maasstad Ziekenhuis en het Sint Franciscus Gasthuis nog geen uitgemaakte zaak: 'Voor ons is het vooralsnog ook mogelijk dat de andere ziekenhuizen mensen met een beroerte blijven opvangen. Ik vind het belangrijk dat trombolyse zo snel mogelijk beschikbaar is. Snelheid is essentieel. Daarom moet concentratie van beroertezorg heel goed worden doordacht.' Trombolyse is de behandeling waarmee de bloedprop in de hersenen wordt opgelost die het infarct deed ontstaan.

Samenwerking

In het Erasmus MC moeten de meeste CVA-patiënten worden opgevangen, zo'n 1500. Maar dat wil niet perse zeggen dat ze daar dan vervolgens ook blijven. Bestuursvoorzitter Ernst Kuipers: 'De spoedopvang moet weliswaar in het Erasmus MC plaatsvinden, maar daarna kan overplaatsing naar een ander ziekenhuis volgen. Een goede afstemming en samenwerking in de regio is uitermate belangrijk. '

ZN

Het plan van Zorgverzekeraars Nederland is gebaseerd op de situatie in Noord-Londen waar grote verbeteringen in de CVA-zorg zijn doorgevoerd. Voor Kruijthof is dat onvoldoende: 'Je kunt Londen niet zomaar op de regio Rijnmond leggen. Voor mij is de argumentatie nog niet duidelijk. Ik wil graag eerst per regio de conclusies zien en als er bewijs is dat concentratie van beroertezorg in drie ziekenhuizen kwalitatief beter is, ben ik bereid om bestuurlijke consequenties te trekken.'

UMCG

Een recent Nederlands promotieonderzoek uit het UMC Groningen wijst eveneens op de voordelen van concentratie. Promovendus Maarten Lahr stelt dat patiënten met een beroerte een grotere kans hebben om trombolyse te krijgen in een regio waar de zorg voor deze patiënten is gecentraliseerd. Lahr voerde zijn onderzoek uit in de regio Noord-Nederland. Hij vergeleek een regio waar de patiënten allemaal naar een centraal ziekenhuis gaan, met een regio waar elke patiënt naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaat. Lahr: 'Met dit onderzoek laten we zien dat je de hele keten moet onderzoeken en dat moet relateren aan de uitkomsten van de patiëntenzorg.'

 

 

 

 

 

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Bekijk het dossier

Eén reactie

  • FJJ Conijn

    In het onderzoek vond Lahr een tijdigetrombolysepercentage van 22 in de centrale ziekenhuizen en 14 in de decentrale. Dat is op zich een verbetering, maar in absolute natuurlijk nog véél te laag.

    Het -- zeer kleine -- Slotervaartziekenhuis lijkt een van de beste SEH-aanbieders te zijn bij beroerte, door een zeer goede interne logistiek; zie http://bit.ly/1aYI41E. Gegeven dat er geen ernstige storingen waren in de aanlevering van de patiënten, lijkt het Slotervaart dus veel beter te zijn dan de centrale ziekenhuizen in Lahr's onderzoek.

    Conclusie: ga eerst de interne SEH-processen verbeteren, en ga daarna pas kijken of centralisatie nog mogelijk is en een aanvullende kostenreductie teweeg kan brengen. Want dat tijdige trombolyse kosten bespaart, dat moge toch duidelijk zijn: een jaar in een verpleeghuis kost al gauw zo'n 50 mille. Elk jaar weer.

Of registreer u om te kunnen reageren.