Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ConQuaestor plagieert zorgrapport

Financieel adviesbureau ConQuaestor (CQ) is vrijdag in een kort geding veroordeeld voor plagiaat. CQ heeft een rapport dat het gezamenlijk met ledenorganisatie VvAA schreef, gepubliceerd alsof het een eigen productie was. De rechter oordeelde onder andere dat CQ moet rectificeren met een brief onder de kop: ‘CQ heeft inbreuk gemaakt op auteursrechten’.
ConQuaestor plagieert zorgrapport

In juni 2013 hebben VvAA en ConQuaestor samen het rapport 'Integraal risicomanagement. Onderzoeksrapport Integraal risicomanagement in 40 Nederlandse ziekenhuizen.' opgesteld en gepubliceerd. Aan het rapport ligt een gezamenlijk onderzoek ten grondslag naar de jaarverslagen van 40 Nederlandse ziekenhuizen over de jaren 2010 en 2011. In februari  2014 heeft ConQuaestor  het rapport  'De volwassenheid van Integraal Risicomanagement onder algemene, academische en categorale ziekenhuizen' gepubliceerd. De voorzieningenrechter is van oordeel dat het uitbrengen van het latere rapport van CQ tot een inbreuk leidt van het gemeenschappelijk auteursrecht en de persoonlijkheidsrechten ('plagiaat') van VvAA op het eerdere, gezamenlijke rapport van VvAA en CQ. De rechter oordeelde dat CQ plagiaat heeft gepleegd door in het rapport van februari 2014 grote delen van het gezamenlijke rapport uit juni 2013 over te nemen, zonder dat VvAA daarvoor toestemming heeft verleend of daar mee bekend was.

Verbazing

Erik Drenth, directeur VvAA Risicomanagement voor de gezondheidszorg, reageert op het vonnis. 'Het is iets wat wij nog nooit eerder hebben meegemaakt en ons erg heeft verbaasd. Eind februari lezen we een rapport op uw site van ConQuastor wat ons toch wel heel erg bekend voorkwam. We hebben daarop contact gezocht met CQ maar zijn er niet uitgekomen. Vandaar dat het tot het kort geding heeft geleid omdat we dit toch wel zwaar op nemen. Deze uitspraak is wat ons betreft klip en klaar en beschrijft zeer helder en duidelijk wat er is gebeurd.'

Rectificatie

De belangrijkste toewijzingen uit het vonnis zijn een rectificatie per brief onder de kop: 'CQ heeft inbreuk gemaakt op auteursrechten', dwangsommen bij overtreding van 2.500 euro per dag tot een maximum van 250.000 euro en een proceskostenveroordeling van 15.000 euro.

Autuers VU

Betrokken bij de creatie van het gewraakte CQ-rapport zijn onder andere meelezer professor Oscar van Leeuwen, hoogleraar bestuurlijke informatievoorziening aan de Vrije Universiteit (VU) en co-auteur Harmen Jansen, verbonden aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de VU. De VU kon vrijdagmiddag desgevraagd nog niet reageren op het nieuws.

Statement

ConQuaestor reageert met een officieel statement: 'Het klopt dat er vorige maand een meningsverschil is ontstaan tussen ConQuaestor en de VvAA. Dat meningsverschil gaat over de auteursrechten van een rapport dat in juni 2013 in gezamenlijkheid met VvAA werd gepubliceerd en dat was gebaseerd op een jaarverslag onderzoek over het jaar 2012 onder 40 ziekenhuizen. ConQuaestor heeft in februari 2014 een nieuw rapport uitgebracht, dat werd gebaseerd op 120 jaarverslagen van 2013. Voor het rapport "De volwassenheid van integraal risicomanagement onder algemene, academische en categorale ziekenhuizen" werden dus 80 instellingen toegevoegd aan de populatie. Omdat voor het laatste rapport ook gebruik werd gemaakt van bevindingen uit het eerder gezamenlijk werk, is het auteursrechtelijk geschil ontstaan. Zodoende heeft ConQuaestor de partijen die van haar het rapport ontvingen moeten informeren over de bijdrage van VvAA in de totstandkoming ervan. ConQuaestor betreurt vanzelfsprekend dat dit geschil is ontstaan en heeft geenszins de intentie gehad om rechten te schenden door gebruik te maken van een eerder rapport waar zij de coauteur van was. De kwestie doet ook in geen geval afbreuk aan de resultaten waarvan verslag wordt gedaan in het rapport of de wetenschappelijke onderbouwing daarvan.'

Eén reactie

  • Maarten1

    Dit is tekenend voor de houding van ConQuaestor. Afgezien van wie er wettelijk gelijk heeft, ga je zo niet met klanten om. Als vervolgens ook nog blijkt dat er buiten de wet is gehandeld, dan is dat extra fout.

Of registreer u om te kunnen reageren.