Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gemeenten vergeten massaal respijtzorg in te kopen

Respijtzorg wordt nauwelijks door gemeenten ingekocht. De tijdelijke professionele hulp voor overspannen mantelzorgers wordt grotendeels over het hoofd gezien door inkoopambtenaren. Dat blijkt uit onderzoek van Jan Telgen en Niels Uenk naar zorginkoop onder 328 gemeenten.
Gemeenten vergeten massaal respijtzorg in te kopen
Foto: ANP XTRA Roos Koole

Vrijwel alle gemeenten hebben dit jaar Wmo-zorg ingekocht op basis van inkoopgegevens 2014. Hierdoor zijn bepaalde vormen van zorg niet of nauwelijks ingekocht. 'Men kijkt naar wat vorig jaar in grote volumes is ingekocht en baseert daarop het bestek van 2015', zegt onderzoeker Niels Uenk. Hij onderzocht samen met hoogleraar inkoopmanagement Jan Telgen (Universiteit Twente) inkoopcontracten. 'Het kan zijn dat een gemeente zo klein is dat er in 2014 niemand respijtzorg nodig had. Dan is er voor die zorgvorm ook geen contract afgesloten in 2015. In grotere gemeenten zijn de volumes van respijtzorg en andere, meer bijzondere vormen van zorg zo klein dat er geen aparte contracten voor zijn afgesproken.'

Ad hoc

Wanneer nu iemand ineens respijtzorg nodig heeft, levert dat problemen op. 'Gemeenten moeten ad hoc iets regelen omdat er geen afspraken met zorgaanbieders voor zijn. We zien dat gemeenten mensen die respijtzorg nodig hebben verwijzen naar het persoonsgebonden budget (pgb). Dan moeten mantelzorgers dus zelf vervangende hulp en begeleiding inkopen.' Deze werkwijze is verre van ideaal want respijtzorg is incidentele zorg die bedoeld is om voor een korte periode de zorg uit handen te nemen van een mantelzorger. Vaak om ervoor te zorgen dat de mantelzorger er even tussen uit kan zodat hij of zij niet overspannen raakt. Dit moet dus snel geregeld worden. Het regelen van een pgb of het apart contracteren van een leverancier voor een beperkte tijd kost minstens een aantal weken.

Negentig procent

Volgens Uenk neemt ongeveer negentig procent van alle gemeenten de inkoop van 2014 als basis voor dit jaar. 'Dat komt doordat 2015 een overgangsjaar is en men verplicht is om overgangscliënten dezelfde of vergelijkbare zorg te leveren dan vorig jaar. Dus het is logisch dat gemeenten niet met allerlei nieuwe condities en leveranciers aan de slag zijn gegaan.' Een andere relatief onbekende zorgvorm die hieronder te lijden heeft, is dagbesteding. Alzheimer Nederland meldde maandag dat veel gemeenten geen dagbesteding voor dementerenden meer inkopen.

Mezzo

Belangenvereniging Mezzo voor mantelzorgers reageert desgevraagd. 'Respijtzorg is enorm belangrijk voor mantelzorgers. Zeker omdat we weten dat veel mantelzorgers het überhaupt al moeilijk vinden om hulp te vragen.'

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

5 reacties

 • fred

  Geachte lezer,
  Er resteert nu om direct Uw Tweede Kamer te informeren.
  Succes!

 • Dolemans

  Wat een onzin-onderzoek! Alle gemeenten hebben o.a. begeleiding groep en kortdurend verblijf ingekocht. Dagopvang (een vorm van respijtzorg) valt onder begeleiding groep en is dus volledig toegankelijk om een mantelzorger op adem te laten komen.
  Idem kortdurend verblijf wat altijd volledig een vorm van respijtzorg is. Deze onderzoekers weten duidelijk niet waar ze over praten.

 • Jos Wokke

  Repijtzorg
  Natuurlijk hebben de gemeenten dat als sluitpost van hun begroting. Met respijt zorg kan je immers geen goede sier maken. Tot mijn grote verbazing zijn er gemeenten die toch geld besteden aan de mantelzorger. Maar dat is niet voor die mantelzorger die zwaar belast is. Er worden uitstapjes en bijeenkomsten voor mantelzorgers georganiseerd. Op zich is dat wel leuk en misschien ook wel goed bedoeld . Maar ik bedoel die mantelzorger die feitelijk zijn hele vrije tijd besteed aan het mantelzorger zijn voor iemand die hij/zij liefheeft. Een dergelijk iemand is doorgaans te moe of zeg maar gerust uitgeput om daarnaast ook nog eens een dagje uit te gaan of naar een bijeenkomst. Nee waar deze mensen behoefte aan hebben is eens een korte tijd rust. En dat is wat respijt zorg hun kan bieden. Wordt daar geen of onvoldoende aandacht aan besteed krijgen wij in de zeer nabije toekomst te maken met een nieuw syndroom naast het posttraumatische stress stoornis syndroom zullen we dan ook geconfronteerd worden met het overbelaste mantelzorger syndroom. Deze mensen worden dan ook weer door een mantelzorger geholpen. Waardoor dit een snel om zich heen grijpende ziekte zal worden. Ik zou zeggen gemeenten gebruik jullie verstand en benader de mantelzorger en geef hem waar hij/zij persoonlijk behoefte
  aan heeft

 • ppep

  @het kan beter

  Ik denk dat niemand op uw stemadvies zit te wachten en ik al zeker niet. Reageer svp inhoudelijk of reageer niet.

 • het kan beter

  Respijt zorg. duizend keer lees je dit woord. Het is hoog opgeblazen het woord ''respijtzorg'' omdat heel weinig zorgvragers hiervan gebruik maken.
  Bedelen bij de gemeente, je bent toch niet achterlijk!
  Deze REGERING kunnen we morgen laten merken (verkiezingen 18 maart) dat de keuze van de richting van het ZORGBELEID (3x decentralisatie) een FOUTE keuze is geweest. Het gevolg: Minder geld naar zorg - meer geld naar de ambtenaren werk. Per saldo heel veel minder geld voor het zorgveld.

Of registreer u om te kunnen reageren.