Gemeenten vergeten massaal respijtzorg in te kopen

Respijtzorg wordt nauwelijks door gemeenten ingekocht. De tijdelijke professionele hulp voor overspannen mantelzorgers wordt grotendeels over het hoofd gezien door inkoopambtenaren. Dat blijkt uit onderzoek van Jan Telgen en Niels Uenk naar zorginkoop onder 328 gemeenten.
Gemeenten vergeten massaal respijtzorg in te kopen
Foto: ANP XTRA Roos Koole

Vrijwel alle gemeenten hebben dit jaar Wmo-zorg ingekocht op basis van inkoopgegevens 2014. Hierdoor zijn bepaalde vormen van zorg niet of nauwelijks ingekocht. ‘Men kijkt naar wat vorig jaar in grote volumes is ingekocht en baseert daarop het bestek van 2015’, zegt onderzoeker Niels Uenk. Hij onderzocht samen met hoogleraar inkoopmanagement Jan Telgen (Universiteit Twente) inkoopcontracten. ‘Het kan zijn dat een gemeente zo klein is dat er in 2014 niemand respijtzorg nodig had. Dan is er voor die zorgvorm ook geen contract afgesloten in 2015. In grotere gemeenten zijn de volumes van respijtzorg en andere, meer bijzondere vormen van zorg

5
222

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.