Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Gemeenten vergeten massaal respijtzorg in te kopen

Respijtzorg wordt nauwelijks door gemeenten ingekocht. De tijdelijke professionele hulp voor overspannen mantelzorgers wordt grotendeels over het hoofd gezien door inkoopambtenaren. Dat blijkt uit onderzoek van Jan Telgen en Niels Uenk naar zorginkoop onder 328 gemeenten.
Gemeenten vergeten massaal respijtzorg in te kopen
Foto: ANP XTRA Roos Koole
Premium

Vrijwel alle gemeenten hebben dit

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat een onzin-onderzoek! Alle gemeenten hebben o.a. begeleiding groep en kortdurend verblijf ingekocht. Dagopvang (een vorm van respijtzorg) valt onder begeleiding groep en is dus volledig toegankelijk om een mantelzorger op adem te laten komen.
   Idem kortdurend verblijf wat altijd volledig een vorm van respijtzorg is. Deze onderzoekers weten duidelijk niet waar ze over praten.

  3. Repijtzorg
   Natuurlijk hebben de gemeenten dat als sluitpost van hun begroting. Met respijt zorg kan je immers geen goede sier maken. Tot mijn grote verbazing zijn er gemeenten die toch geld besteden aan de mantelzorger. Maar dat is niet voor die mantelzorger die zwaar belast is. Er worden uitstapjes en bijeenkomsten voor mantelzorgers georganiseerd. Op zich is dat wel leuk en misschien ook wel goed bedoeld . Maar ik bedoel die mantelzorger die feitelijk zijn hele vrije tijd besteed aan het mantelzorger zijn voor iemand die hij/zij liefheeft. Een dergelijk iemand is doorgaans te moe of zeg maar gerust uitgeput om daarnaast ook nog eens een dagje uit te gaan of naar een bijeenkomst. Nee waar deze mensen behoefte aan hebben is eens een korte tijd rust. En dat is wat respijt zorg hun kan bieden. Wordt daar geen of onvoldoende aandacht aan besteed krijgen wij in de zeer nabije toekomst te maken met een nieuw syndroom naast het posttraumatische stress stoornis syndroom zullen we dan ook geconfronteerd worden met het overbelaste mantelzorger syndroom. Deze mensen worden dan ook weer door een mantelzorger geholpen. Waardoor dit een snel om zich heen grijpende ziekte zal worden. Ik zou zeggen gemeenten gebruik jullie verstand en benader de mantelzorger en geef hem waar hij/zij persoonlijk behoefte
   aan heeft

  4. Respijt zorg. duizend keer lees je dit woord. Het is hoog opgeblazen het woord ”respijtzorg” omdat heel weinig zorgvragers hiervan gebruik maken.
   Bedelen bij de gemeente, je bent toch niet achterlijk!
   Deze REGERING kunnen we morgen laten merken (verkiezingen 18 maart) dat de keuze van de richting van het ZORGBELEID (3x decentralisatie) een FOUTE keuze is geweest. Het gevolg: Minder geld naar zorg – meer geld naar de ambtenaren werk. Per saldo heel veel minder geld voor het zorgveld.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.