Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Diakbestuurder haalt uit naar voorgangers

Bestuursvoorzitter ad interim Arie van Alphen trof bij zijn aantreden in het Diakonessenhuis Utrecht naar eigen zeggen een 'verwaarloosde organisatie' aan.
Diakbestuurder haalt uit naar voorgangers

Diakonessenhuis

Dat leidde tot het ontstaan van een eilandjescultuur binnen het ziekenhuis. Er is zelfs een angstcultuur ontstaan in het Diak. Dat allemaal omdat de bestuurders zich teveel als alleenheerser gedroegen: 'Rond een alleenheerser zie je altijd kopieergedrag.' En passant verwijt hij de raad van toezicht niet goed naar referenties te hebben gekeken bij het aannemen van nieuwe bestuurders. Van Alphen blijft aan tot 1 april 2016 of langer, totdat er een geschikte opvolger voor hem is gevonden.

Medisch Specialisten

Volgens Van Alphen treft de specialisten geen enkele blaam, maar is de Inspectie voor de Gezondheidszorg daar nog niet van overtuigd. Van Alphen: 'Het waren juist de professionals die ervoor hebben gezorgd dat het ziekenhuis veilig bleef.' De igz verlengde de ondertoezichtstelling onlangs met een half jaar. Van Alphen: 'Het helpt niet voor het vertrouwen en het kan medewerkers demotiveren. Terwijl het Diak nog steeds een goed ziekenhuis is: wij hebben een geboortecentrum dat zijn weerga niet kent, een specialisatie in ouderenzorg en ik heb de stellige indruk dat we goedkoper zijn dan onze concurrenten.'

Lees het interview in Zorgvisiemagazine nr. 9, september 2015

Of registreer u om te kunnen reageren.