Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

UMCU ontheft manager KNO van functie

Professor Grolman gaat zich weer volledig toeleggen op zijn hoogleraarschap. Dat laat het UMC Utrecht vandaag weten. Het voormalig afdelingshoofd KNO stopt ook als opleider en medisch manager.
1. umcutrecht.vierkant.jpg

UMC Utrecht
Grolman raakte vorig jaar in opspraak door een tv-uitzending van Zembla. Het bestuur van het UMCU hoopt dat de rust nu weder keert en is op zoek naar een opvolger. Volgens het bestuur is er nu behoefte aan een ander type leiderschap ‘waar verbinding centraal staat’. De waarneming voor zowel de opleiding, de afdeling, als de divisie zoals deze in november is ingesteld, blijft voorlopig gehandhaafd.

Calamiteiten
Op de afdeling KNO zou een angstcultuur heersen en het afdelingshoofd zou de prestatiedruk zo hoog opvoeren dat dit heeft geleid tot fouten. Hierover hebben artsen al in 2014 anoniem geklaagd in een brief aan de Inspectie, die vanwege deze anonimiteit geen onderzoek instelde. Dat gebeurde pas later, na de uitzending van Zembla. Over de KNO-arts, dr. P., die fouten zou hebben gemaakt als gevolg waarvan  twee patiënten zijn overleden aan onverwachte bloedingen, rept het ziekenhuis niet. Evenals de divisiemanager/hoogleraar KNO werd hij in november 'mede op eigen verzoek van zijn taken in de patientenzorg ontheven', zo formuleert de woordvoerder van het ziekenhuis het.

Inspectie Gezondheidszorg
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een onderzoek in gesteld naar de patiëntveiligheid en kwaliteit op de afdeling KNO. Daartoe is een externe commissie ingesteld die voor 1 juli dit jaar het onderzoek af moet hebben. De Inspectie heeft het toezicht op het UMCU geïntensiveerd. 

KNO
Het bestuur zegt veel waardering te hebben voor de keuze die Grolman heeft gemaakt: ‘De betrokken hoogleraar is in de eerste plaats een uitstekend specialist voor zijn patiënten en levert vanuit zijn expertise in de oorheelkunde nationaal en internationaal een belangrijke bijdrage aan de wetenschap op dit gebied. Wij hebben zeer veel waardering en respect  voor de keuze die de hoogleraar KNO heeft gemaakt om zich voor het UMCU te willen blijven inzetten, ondanks de commotie die hem zeer heeft geraakt.’

Manager
Het UMCU-bestuur heeft niets dan lof voor de hoogleraar KNO: ‘Hij heeft de afgelopen jaren met succes een aantal lastige reorganisaties doorgevoerd en hij was voor het UMC Utrecht een kernspeler in het behalen van het JCI kwaliteitskeurmerk. Daardoor kreeg de KNO-afdeling een krachtige kwaliteitsimpuls, medisch-inhoudelijk en organisatorisch maar ook op personeel gebied. Soms waren daarvoor onaangename maatregelen nodig, zoals het afscheid nemen van medewerkers binnen de afdeling.’ Desalniettemin wekte zijn ‘strenge, maar integere stijl van leidinggeven’ ook weerstand op, zegt het UMCU-bestuur. Zo gaven de arts-assistenten-in-opleiding onlangs nog aan dat zij geen vertrouwen meer hebben in hem als opleider.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.