Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog veel onduidelijkheid bij cliënten jeugdzorg

Redacteur Zorgvisie
Het is voor ouders vaak onduidelijk waar ze terecht kunnen als hun kind zorg nodig heeft. Ook weten ouders en cliënten niet welke hulp precies geboden kan worden en is de tijd tussen de hulpvraag en het daadwerkelijk ontvangen van hulp te lang. Dat zijn de belangrijkste conclusies die de Monitor Transitie Jeugd in de Jaarrapportage 2015 trekt.
Monitor Jeugdzorg400.jpg
iStock

In de Jaarrapportage zijn alle meldingen over jeugdhulp te vinden die de Monitor Transitie Jeugd in 2015 ontving van ouders en jongeren. Veel knelpunten die er aan het begin van het jaar waren, werden aan het eind van 2015 nog steeds gezien.

Onduidelijkheid over proces
In totaal kwamen er 472 meldingen binnen over problemen die zijn ontstaan door de decentralisatie van jeugdzorg. Iets meer dan de helft daarvan kwam van ouders over het niet krijgen van informatie, waardoor ze niet snapten waar ze terecht konden voor hulp. Ook onduidelijkheid over het vervolgproces na het eerste contact met de gemeente was vaak de reden om een melding te doen. Melders gaven aan dat ze vaak te laat een reactie ontvingen op hun hulpvraag en dat het ontvangen van een beschikking vaak meer dan acht weken duurde. Verder voelden de ouders en jongeren zich vaak niet gehoord of serieus genomen door professionals.

Tips tegen onduidelijkheid
De meeste meldingen kwamen uit de regio’s Utrecht-West, Rijmond en Eemland. De ouders en jongeren die een melding deden, gaven daarbij gelijk aan wat dit had kunnen voorkomen. Daaruit haalde de Monitor Transitie Jeugd een aantal tips om het proces te verbeteren. Zo kunnen gemeenten volgens de monitor zorgen voor een goede, lokale informatievoorziening en moeten ze er meer op letten dat de hulpvraag van cliënten en ouders leidend is. Ook raadt de monitor aan mensen eerder te informeren over veranderingen in de zorg die betrekking op hen hebben. Professionals kunnen bovendien meer samenwerken en zo gebruikmaken van elkaars expertise.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.