Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

KNO-arts UMCU weer aan het werk

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is vandaag op de hoogte gesteld door het UMC Utrecht dat een omstreden KNO-arts vorige week weer aan het werk is gegaan.
umcutrecht.vierkant.jpg

De Inspectie heeft vandaag contact gehad met het UMCU om zich over de situatie te laten informeren. De afdeling KNO van het ziekenhuis staat immers onder verscherpt toezicht. Een woordvoerder van de Inspectie zegt hierover: ‘Het had in de rede gelegen om de Inspectie hierover vooraf te informeren.’

Calamiteiten
De omstreden hoofd/hals oncologisch chirurg, dokter P., die betrokken is geweest bij twee dodelijke calamiteiten op de afdeling is vandaag weer aan het werk gegaan op de OK. Hij doet dat onder supervisie. Vorige week  is hij begonnen op de polikliniek. Een woordvoerder van het UMCU legt uit dat de betrokken KNO-arts begonnen is aan zijn reïntegratieproces. ‘Elke stap wordt geëvalueerd voordat hij verder mag.’
In november vorig jaar zijn dokter P, en het afdelingshoofd/hoogleraar KNO volgens het ziekenhuis 'op eigen verzoek' uit hun functie ontheven. Afdelingshoofd Grolman legt zich inmiddels volledig toe op zijn hoogleraarschap en is geen medisch afdelingshoofd meer, noch is hij direct bij de patiëntenzorg betrokken. 

Intern onderzoek
Het UMCU heeft intern onderzoek laten doen naar de calamiteiten en de betrokkenheid van de KNO-arts en daaruit is volgens de woordvoerder gebleken dat niets hem in de weg staat weer te beginnen. Ook het plaatsvervangend afdelingshoofd is het daarmee eens. Volgens de woordvoerder is het rapport met de onderzoeksbevindingen ‘enige tijd geleden’ naar de Inspectie gestuurd. Het UMCU heeft wel overwogen de onderzoeken van de Inspectie af te wachten, maar dat duurde te lang. Bovendien wordt het steeds moeilijker terug te keren in het werkproces naarmate iemand er langer uit is.

Verscherpt toezicht
Het is de verantwoordelijkheid van de raad van bestuur van het UMCU om te beslissen iemand uit het werkproces te halen. Ook als iemand weer geschikt wordt geacht aan het werk te gaan, is dat het besluit van de werkgever, legt de Inspectiewoordvoerder uit. Er lopen twee onderzoeken door de Inspectie naar de calamiteiten en de werksfeer op de afdeling KNO. Ook de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde visiteert de afdeling. Die onderzoeken zijn nog niet afgerond. Inhoudelijk mag de Inspectie hier niets over zeggen, ook niet of ze het genoemde onderzoeksrapport hebben ontvangen. Wel laat de Inspectie zich door het ziekenhuis informeren: ‘Wij gaan natuurlijk vragen waarom het ziekenhuis vindt dat deze KNO-arts nu weer aan het werk kan gaan.’ 

Of registreer u om te kunnen reageren.