Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van Rijn wil oneigenlijk gebruik psychofarmaca uitbannen

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS wil het oneigenlijk gebruik van psychofarmaca in de ouderenzorg terugdringen naar nul, maar hij wil zich niet vastleggen op een tijdstip waarop dit doel moet zijn bereikt. Dat bleek op 19 mei in een debat in de Tweede Kamer.
Medicijnen_Fotolia_80025600_Subscription_450.jpg
Foto: Fotolia

Iedereen weet dat ouderen onnodig vaak gedrogeerd worden in verpleeghuizen. Het heeft te maken met werkdruk, cultuur en persoonsgebonden redenen. Het idee dat dit anders moet, is ook wijdverbreid. Verpleeghuisartsen, wetenschappers en politici vinden dat het onnodig gebruik van psychofarmaca moet worden teruggebracht naar nul. Staatssecretaris Van Rijn sprak het streven al uit in maart in een brief aan de Kamer.

Zorgprofessionals in de lead
In een Kamerdebat over de ouderenzorg in april benadrukte Van Rijn dat dit streven zeer hoog op zijn agenda staat. Hij wil dat zorgprofessionals in een richtlijn definiëren wat oneigenlijk gebruik precies is en in welke omstandigheden psychofarmaca wel geschikt zijn om te gebruiken. Ook moeten ze duidelijkheid geven over alternatieven. Met die richtlijn wil hij vijftig instellingen ervaringen laten opdoen. Dat moet duidelijkheid geven over wat in de praktijk haalbaar is.

Sector is veel te traag
SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dit niet ver genoeg gaan. Ze constateert dat de sector al tien jaar bezig is om dit onderwerp op de agenda te krijgen, zonder succes. Daarom wil ze dat de staatssecretaris zich vastlegt op een tijdstip waarop het doel moet zijn bereikt. Alleen dan komt de sector echt in beweging, is volgens haar eerder gebleken bij de aanpak van fixeren in de gehandicaptenzorg en isoleercellen in de ggz. Maar Van Rijn wil zover niet gaan.

Van Rijn neemt motie over
Wel nam Van Rijn op 19 mei een Kamerbreed gesteunde motie van Henk Krol (50PLUS-partij) over waarin het streven, het oneigenlijk gebruik van psychofarmaca terugbrengen naar nul, ligt vastgelegd. Die motie verplicht hem om jaarlijks met een zo concreet mogelijke rapportage te komen hoe de vlag erbij hangt.

Of registreer u om te kunnen reageren.