Van Rijn wil oneigenlijk gebruik psychofarmaca uitbannen

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS wil het oneigenlijk gebruik van psychofarmaca in de ouderenzorg terugdringen naar nul, maar hij wil zich niet vastleggen op een tijdstip waarop dit doel moet zijn bereikt. Dat bleek op 19 mei in een debat in de Tweede Kamer.
Medicijnen_Fotolia_80025600_Subscription_450.jpg
Foto: Fotolia

Iedereen weet dat ouderen onnodig vaak gedrogeerd worden in verpleeghuizen. Het heeft te maken met werkdruk, cultuur en persoonsgebonden redenen. Het idee dat dit anders moet, is ook wijdverbreid. Verpleeghuisartsen, wetenschappers en politici vinden dat het onnodig gebruik van psychofarmaca moet worden teruggebracht naar nul. Staatssecretaris Van Rijn sprak het streven al uit in maart in een brief aan de Kamer.

Zorgprofessionals in de lead
In een Kamerdebat over de ouderenzorg in april benadrukte Van Rijn dat dit streven zeer hoog op zijn agenda staat. Hij wil dat zorgprofessionals in een richtlijn definiëren wat oneigenlijk gebruik precies is en in

0
45

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.