Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Hans Becker start eigen zorginstelling

Hans Becker, bekende vernieuwer van de ouderenzorg en voormalige bestuursvoorzitter van stichting Humanitas, is bezig een ouderenzorginstelling te kopen. ‘Het is de bedoeling dat we op 1 augustus met de verbouwing beginnen en dat we vanaf 2017 volop draaien.’
becker.jpeg

‘Ik zit midden in de aanschaf van een oud, klassiek bejaardenhuis op Rozenburg, tegenover Maassluis. Het heeft vijftig kamers maar ik laat dat ombouwen tot veertig kamers. Mijn doel is om weer ouderenzorg te gaan bieden op basis van mijn geluksmodel. Het model wat onder andere in China heel populair is. Dat betekent eigen regie, eigen actieve inbreng (use it or lose it), een positieve sfeer (ja-cultuur) en een familiegevoel (extended family). Er komt weer een herinneringsmuseum, een kunstatelier en een bibliotheek. Bewoners kunnen er een wijntje drinken en een slibtongetje eten in het restaurant en en er gaat flink geknuffeld worden, onder andere met knuffeldieren. En het wordt een gemengd huis. Met zieke mensen en niet zieke mensen. Ook echtparen van wie de een geheugenverlies heeft en de andere niet zijn welkom.’

Geluksvisie
Met de genoemde elementen van liefdevolle zorg werd Becker bekend. ‘Het gaat om de vraag hoe je menselijk geluk bevordert bij iedereen die woont en werkt binnen de leefwereld van de zorginstellingen. Met die visie heb ik jarenlang gewerkt binnen Humanitas. Totdat ik gedwongen met pensioen moest.’

Humanitas
Tegenwoordig staat Stichting Humanitas volop in de negatieve belangstelling. De organisatie heeft vijf locaties op de lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) van slecht presterende verpleeghuizen staan. Deze week werd ook bekend dat Rob van Damme door de raad van toezicht uit het bestuur is gezet. Verder is er de juridische strijd tussen de zorgstichting en de woningbouwcoöperatie en een incident met heet water waarop Inspectietoezicht volgde.

Bezuinigen
‘Ik vind het heel jammer wat er nu bij Humanitas gebeurt', reageert Becker. 'Ik leg overigens de schuld niet compleet bij de vorige bestuurders neer. Die zijn weliswaar zodra ik eenmaal weg was, enkel gaan bezuinigen op bijvoorbeeld de restaurants en andere geluksbevorderende zaken. Alsof besturen alleen maar bezuinigen zou zijn. Het is ook de schuld van de overheid en van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het ministerie is zonder visie aan het bezuinigen en sloopt instellingen zonder dat de zorg thuis op orde is. En de Inspectie kijkt alleen maar naar medische zaken. Alsof geluk afhankelijk is van of er wel een thermometer in de ijskast ligt of dat er een papiertje op het toilet hangt waarop staat hoe vaak er is schoongemaakt. De cliënten bij Humanitas zijn hartstikke tevreden en dat heeft niets te maken met die ziekenhuiszaken waar de IGZ zich blind op staart.’

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

14 reacties

 • Ruud

  Hoi Edgar,

  Het hebben van een diploma Hotelschool of er verstand van hebben zijn twee verschillende dingen.

 • Edgar Keehnen

  Hulde. Eindelijk weer eens iemand in de zorg met de juiste visie. Om nog een stap verder te gaan: lees anders mijn linked in post "Een beetje bestuurder in de ouderenzorg heeft de Hotelschool gedaan". Dit n.a.v. manifest Hugo Borst en een kinked in post die echt ongekend aantal views, likes en comments opleverde. Nu samen met Hans in de praktijk waar maken.

 • Ruud

  Hoi Tamara,

  Voor Humanitas werken of voor Hans Becker is een groot verschil, denk goed na.

 • Tamara

  Hou alles nou lettend in de gaten, als de sollicitatie rondend gaan beginnen wil ik er graag bij zijn.
  Werk 15 jr voor Humanitas en wil wel nieuwe uitdagingen aangaan. Hopelijk tot ziens

 • jokekids@hotmail.com

  geweldig zeg heel veel succes .

 • R.M.Kral

  Hans, niet te stoppen.
  Hier speelt nog het echte gevoel van "zorgen voor" mee.
  Dit zou veel meer vervolg moeten hebben.
  Groot fan van visie van Hans.
  En dat het kan is al lang geleden bewezen!!

 • j.korteland3

  Mooi initiatief, verdient navolging.

 • Monique

  Mooi initiatief. Als ik kan solliciteren, graag. Secretaresse/receptioniste/spin in het web. Heb ervaring met werken in verzorgingshuis.

 • Aafke

  Wat een geweldig initiatief hier op Rozemburg. Als dit gaat lukken sta ik vooraan in de rij om te solliciteren. Waar kan.ik dit naar toe doen?

 • Ron Schmitz

  Liefde en aandacht is zeker zeer belangrijk. Echter de aandacht voor lichamelijke/medische ongemakken bij de zeer zwakke oudere sterk laten verslappen door een ontstane bedrijfscultuur vanuit de eenzijdige visie van deze bestuurder heb ik uit eigen ervaring meegemaakt binnen de sector en Humanitas. Wat mij betreft blijft hij verre van de kwetsbare oudere die naast liefde en aandacht ook medische zorg behoeft. (Overigens is dat voor mij een totaal plaatje, idealiter).

 • Marco van Alderwegen

  Dag Hans,
  Mooi initiatief. Ik ben benieuwd hoe jou het gaat lukken binnen het vigerende beleid. Ook ben ik benieuwd welke barrières jij tegenkomt onderweg. Wat ga je anders doen zodat je niet in dezelfde situatie terecht komt als Humanitaire nu.

 • Herman

  Super initiatief Hans heb je vaak gezien bij Humanitas!!
  Als je een baan voor me hebt als Planner kom ik daar graag met je over praten, Groet Herman

 • Robbert Meijer-Stuiver

  Leuk weer eens van je te horen, Hans.
  Wens je alle succes toe.

 • Ivo van Loo

  Mooi initiatief van een zeer betrokken zorgprofessional; dit soort initiatieven verdient navolging!

Of registreer u om te kunnen reageren.