Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Praat nou eens met burgerinitiatieven’

Redacteur Zorgvisie
Neem burgerinitiatieven serieus, ga het gesprek met ze aan en maak het ze makkelijker om hun werk te kunnen doen. Daarvoor pleit Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE) in een manifest dat zaterdag is overhandigd aan Erik Gerritsen, secretaris-generaal van VWS.
Cooperatie400.jpeg

NLZVE is het landelijke netwerk van burgerinitiatieven in de zorg. ‘We zijn vorig jaar begonnen en hebben vrij intensief contact met het ministerie. Toen hij het manifest in ontvangst nam, zei Erik Gerritsen: er mag vaak meer dan burgerinitiatieven denken. Maar wij lopen in de praktijk toch nog regelmatig tegen knelpunten aan’, zegt Jan Smelik, algemeen coördinator van NLZVE en initiatiefnemer van zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt.

Weerstand tegen burgerinitiatieven
Smelik merkt dat veel coöperaties op weerstand stuiten bij ambtenaren, banken en zorgverzekeraars. ‘Die geven als reactie op onze ideeën vaak: zo werkt het niet. Het is voor veel burgerinitiatieven bijvoorbeeld moeilijk om zorgvastgoed gefinancierd te krijgen, doordat banken rekenen met een rente die voor commerciële partijen bedoeld is’, zegt hij. Met een lagere rente rekenen gebeurt volgens hem nog niet. ‘Met zorgverzekeraars zouden we graag afspraken maken over een collectiviteitskorting. Maar zij zeggen: we mogen niet meer dan 10 procent geven, terwijl zo’n korting voor ons niet interessant is. Wij willen meer korting, want uiteindelijk leveren onze initiatieven ze veel besparingen op. Maar vooralsnog kunnen we dit soort afspraken nog niet maken, omdat veel partijen zich verschuilen achter wetten en regels.’

‘Praat met ons’
Met het manifest en een verkenningstocht met het ministerie naar knelpunten bij de burgerinitiatieven, hoopt NLZVE daar wat aan te veranderen. ‘We zeggen tegen het ministerie en alle systeempartijen, zoals banken, gemeenten en verzekeraars: maak het ons makkelijker en kom los van alle procedures en regelgeving. Ga uit van wat er wel kan, in plaats van alleen te kijken naar wat er niet mogelijk is. Daarnaast willen we serieus worden genomen als partij. Als burgers kun je niet alles zelf, dus willen wij als burgerinitiatieven wel aan tafel zitten bij besprekingen over hoe de zorg wordt georganiseerd’, zegt Smelik. ‘En tegen zorgorganisaties wil ik zeggen: praat nou eens met burgerinitiatieven en werk ermee samen. Je zult verbaasd staan van wat je allemaal voor elkaar kunt krijgen met burgers.’

Dossier innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.