Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verregaande standaardisering nodig in de ggz’

Redacteur Zorgvisie
De regeldruk in de ggz is te hoog. In het sociaal domein is de inkoop en contractering niet gestandaardiseerd, terwijl in de Zvw vooral de productieverantwoording zorgt voor hoge administratieve lasten. Dat zijn de conclusies uit het rapport ‘Het roer moet om’ van GGZ Nederland.
Administratie400.jpg

De administratieve lasten in de ggz zijn al langer onderwerp van discussie. In februari trokken een aantal brancheorganisaties, waaronder GGZ Nederland, aan de bel bij het rijk omdat volgens hen in de jeugdzorg te veel tijd aan randzaken moet worden besteed. In diezelfde maand luidden accountants de noodklok omdat het zelfonderzoek in de ggz naar hun mening op dit moment te veel werk en geld kost.

Reden voor onderzoek naar de aard en de impact van de administratieve lasten waar de ggz mee te maken krijgt, vond GGZ Nederland. Zo zijn daar de lasten die voortkomen uit het sociaal domein. ‘In de Wmo en Jeugdwet hebben ggz-aanbieders van reguliere ggz, jeugd-ggz en verslavingszorg vooral last van het ongestandaardiseerde berichtenverkeer gedurende het hele zorgproces’, schrijft de brancheorganisatie in het rapport. Dat komt vooral doordat de inkoop en contractering ook niet gestandaardiseerd zijn, omdat gemeenten wat dit betreft beleidsvrij zijn. ‘Onnodig hoge kosten, risico’s met betrekking tot rechtmatigheid van en vertraging en fouten in het administratieve proces blijven hierdoor voortbestaan’, schrijft GGZ Nederland.
Daarnaast zijn gemeenten vaak ‘handelingsverlegen’, merkte de brancheorganisatie tijdens het onderzoek. ‘Als gevolg van onvoldoende kennis over de aard en de complexiteit van ggz-problematiek stellen gemeenten vaak aanvullende, maar onnodige kwaliteitseisen ten aanzien van de zorg- en dienstverlening in de ggz.’

Regeldruk ggz in de Zvw
Ook in de Zorgverzekeringswet zijn de administratieve lasten hoog. Daar wordt de regeldruk vooral bepaald door ‘de activiteiten die te maken hebben met de financiële productieverantwoording’. Ggz-instellingen voeren zelfonderzoek uit om de rechtmatigheid van de geleverde zorg te bewijzen aan de zorgverzekeraars. Dat heeft tot gevolg dat de administratieve lasten zijn toegenomen, schrijft GGZ Nederland in het rapport. ‘Er is een directe relatie met administratieve lasten als gevolg van accountantscontroles, het maken van controleplannen ten behoeve van het zelfonderzoek, het contractbeheer en de monitoring van contractafspraken.’

Problemen in de eerste lijn
‘Ik heb drie kwartier om op huisbezoek te gaan bij een van mijn patiënten. We bespreken niet alleen de klachten, maar regelen ook praktische zaken. Ik heb hier vaak te weinig tijd voor, want voor het op orde krijgen van mijn administratie heb ik een kwartier nodig, een derde van mijn tijd’, zegt een ggz-professional uit de eerste lijn in het rapport. Vooral het zogeheten tijdschrijven, het ‘Rommen’ en de organisatie van het hoofdbehandelaarschap gaan ten koste van de tijd die direct aan patiëntenzorg kan worden besteed, merkt GGZ Nederland op in het onderzoek. ‘Evenals gemeenten stellen de verzekeraars en zorgkantoren daar boven op aanvullende kwaliteitseisen ten aanzien van de zorg- en dienstverlening. Anders dan in het sociaal domein ligt dit niet aan een gebrek aan kennis van geestelijke gezondheidszorg, maar hebben zij wel behoefte aan grip en controle op het geheel van behandel- en begeleidingsactiviteiten.’

Behoefte aan verregaande standaardisering
Er moet iets veranderen, stelt de brancheorganisatie. Vooral vertrouwen in elkaar en in de samenwerking is belangrijk, maar daarnaast moet er meer gestandaardiseerd worden, blijkt uit de aanbevelingen in het rapport. ‘Er moet met voorrang aandacht worden besteed aan verregaande standaardisatie en uniformering van het proces van aanbesteding; inkoop en contractering tot en met de verantwoording van zorg’, schrijft GGZ Nederland. Daarnaast wil de branchevereniging dat de financiële productieverantwoording wordt vereenvoudigd en beperkt, evenals de accountantscontroles.
Tot slot hoopt GGZ Nederland op een uitbreiding van horizontaal toezicht. De brancheorganisatie wil de komende tijd met bestuurders, managers, patiënten en professionals in gesprek om te kijken wat er gedaan kan worden aan de regeldruk. GGZ Nederland-voorzitter Jacobine Geel: ‘Het roer kan en gaat wat ons betreft om’.

Lees het hele rapport onder dit artikel.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.