Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verpleegkundigen Maasstad praten over klebsiella-uitbraak

Voor het eerst sinds de klebsiella-uitbraak in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis spreken betrokken verpleegkundigen openlijk over de affaire in vakblad Nursing.
Verpleegkundigen Maasstad praten over klebsiella-uitbraak

De hygiënesituatie in het Maasstad Ziekenhuis is flink verbeterd, de werkwijze van de verpleegkundigen veranderd. Zelfs de cultuur in het ziekenhuis is er op vooruit gegaan. 'De Klebsiella-uitbraak dwong ons kritisch naar ons eigen functioneren te gaan kijken', zegt IC-verpleegkundige Jolanda Malefason in Nursing. 'Ik denk dat er geen ziekenhuisafdeling in het land is die zo schoon werkt als wij nu doen.' Volgens Malefason en haar collega's mag in geen enkel ziekenhuis ooit weer gebeuren wat er zich van 2010 tot 2011 in het Maasstad afspeelde.

Verscherpt toezicht

In het voorjaar van 2010 ontstond een reeks besmettingen met een multiresistente klebsiella-bacterie. Honderden patiënten raakten besmet, drie van hen overleden aan de gevolgen van de besmetting. Na uitgebreid onderzoek concludeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat het Maasstad Ziekenhuis verwijtbare fouten heeft gemaakt. (Nursing– Wouter van den Elsen / Twitter/ Beeld ANP Lex van Lieshout)

Lees meer:

Tineke Bahlmann in toezicht Maasstad Ziekenhuis
Johan Dorresteijn bestuurder Maasstad Ziekenhuis
Maasstad schrijft rode cijfers door Klebsiella-bacterie
Studenten vinden dossiers Maasstad Ziekenhuis

Eén reactie

  • no-profile-image

    Amiz Delft

    'De Klebsiella-uitbraak dwong ons kritisch naar ons eigen functioneren te gaan kijken', In mijn spellingscontrole heet zoiets: vaag taalgebruik. Leg uit hoe men functioneerde. Geef eens een voorbeeld van niet goed of onhygiënisch functioneren. Daar kunnen we wat van leren.

Of registreer u om te kunnen reageren.