Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Klijnsma; ‘bedrijven moeten jongeren met beperking aannemen’

Jongeren met een gezondheidsprobleem of beperking moeten betere kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Dat zegt staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vandaag op een Europese conferentie over de actieve inclusie van jonge mensen met een beperking.
Klijnsma; ‘bedrijven moeten jongeren met beperking aannemen’
Foto: ANP Jerry Lampen

Het bedrijf 'The Specialist' uit Denemarken is het eerste bedrijf ter wereld waar honderd procent van het vaste personeel bestaat uit mensen met een autistische stoornis. Zij voeren IT-werk uit voor gerenommeerde bedrijven, draaien een jaaromzet van miljoenen, openen vestigingen in Engeland en Zwitserland en dat allemaal zonder één cent subsidie. Zulke initiatieven moeten in Nederland navolging krijgen. Dat zegt Klijnsma vandaag op het congres 'Welfare reform for active inclusion of young people with health problems or disabilities'. Als een voorbeeldproject uit Nederland noemt de staatssecretaris 'De Overstap' dat zich richt op de begeleiding van Wajongers met vestigingen in Hengelo en Zwolle.

Participatiewet
Klijnsma zegt in haar toespraak dat Nederland het VN-verdrag voor de rechten van de gehandicapten nog dit jaar zal tekenen. Bovendien spreekt ze het vertrouwen uit dat met de nieuwe Participatiewet die in 2014 van kracht wordt, betere kansen op de arbeidsmarkt voor jongeren met een beperking zullen ontstaan. Op het congres wordt een internationaal onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat jongeren in de EU-landen moeilijk aan een baan komen. Vanwege de recessie en attitudes en stigmatisering worden mensen met een beperking vaak niet aangenomen.

Bedrijven
In de Paricipatiewet zijn quota voor bedrijven opgenomen voor het aantal mensen met een beperking dat zij in dienst moeten hebben. Een andere verandering is dat in de nieuwe wet het beleid uitgevoerd zal worden door gemeenten. Klijnsma verwacht daar veel goeds van. 'We verwachten dat bedrijven echt werk gaan maken om banen beschikbaar te maken voor mensen met een beperking. Momenteel huren bedrijven in vergelijking maar weinig mensen met een beperking in. Dit betekent dat er een cultuurverandering moet plaatsvinden in Nederland.'

2 reacties

  • elfried

    idee is oud;in het verleden heb ik al eens meegedaan aan intervieuws bij bedrijven naar het percentage van personeel dat gehandicapt is.Ik zou hieraan willen toevoegen:
    wat is het effect van opheffen van de zorg, die thans nog in ieder geval voor 'gehandicapten'mogelijk is en dan is dat niet beperkt tot de leeftijdsgroep, voor wie klijnsma nu een voorstel wil doen!

  • adje rem

    Hoeveel van deze jongeren heeft de overheid..... ZELF.... in dienst genomen ? ? ? Verbeter de arbeidswereld , mevrouw klijnsma , .... BEGIN BIJ JEZELF .

Of registreer u om te kunnen reageren.