Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Tot 120.000 zorgbanen op de tocht

De bezuinigingen in de ouderenzorg, jeugdzorg en thuiszorg zullen leiden tot een verlies van 57.000 tot 120.000 banen in 2017. Dat blijkt uit een rapport over de arbeidsmarkt in de zorg en welzijnssector van Arbeidsmarktinformatie Zorg en Welzijn (AZW).
Tot 120.000 zorgbanen op de tocht
Foto: ANP Evert Jan Daniëls

Het rapport is onderdeel van een prognose voor de arbeidsmarkt in de zorg en welzijn en is via een omweg in handen gekomen van SP-Kamerlid Renske Leijten. Het is een voorstudie voor de te verwachten arbeidsmarktrapportage van het kabinet. Leijten: ‘Is dit rapport bewust achtergehouden om zo min mogelijk discussie bij de begroting te hebben? Om de regering goed te kunnen controleren moeten we alle beschikbare informatie over het kabinetsbeleid krijgen, zeker ook dit rapport dat al in augustus klaar was en waar het ministerie nauw bij betrokken is.’

Deelsectoren

Het rapport is uitgesplitst naar alle specifieke deelsectoren binnen de zorg. Van die deelsectoren blijkt het banenverlies in de verpleging en verzorging het grootst te zijn. De vraag naar laagopgeleide verzorgenden neemt af vanwege het sluiten van verzorgingshuizen en in de thuiszorg is het bezuinigen van de overheidsuitgaven de reden waarom er minder thuiszorgmedewerkers nodig zijn.

Leijten

Leijten: ‘Vooral in de huishoudelijke zorg zijn de klappen fors en wordt er een nettoverlies van 24.000 banen voorzien. In dat scenario wordt nog gerekend op herplaatsing van ontslagen medewerkers. Ook in de jeugdzorg en de ouderenzorg wordt een fikse daling van personeelsvraag verwacht.' Leijten vindt dit zorgelijk met het oog op de vergrijzing. 'Het is dramatisch dat we mensen nu ontslaan, terwijl we ze in te toekomst allemaal weer nodig hebben. Dit rapport toont aan dat het kabinet mensen die werken in de zorg hun baan ontneemt en erger nog, vele hulpbehoevende mensen zonder zorg laat zitten. Dit beleid moet zo snel mogelijk van tafel.’

9 reacties

 • Joris Goedbloed

  Leve de marktwerking in de zorg en de instelling-bestuurders maar graaien!!

 • Rob

  Dit is politiek om de politiek. Per miljard bezuinigingen in de verzorging gaan ongeveer 15.000 FTE verloren (20.000 banen) in de huishoudelijke zorg is dat aantal ongeveer 25.000 FTE (40.000 banen). Daar hoef je geen onderzoek naar te doen. Renske Leijten kan ook hoofdrekenen, dus zij wist dit voordat ze het rapport zag.

 • Vrijheid->Welbevinden

  Als je nu in een opleiding in de zorg zit weet je totaal niet meer waar je aan toe bent. Maar dat is natuurlijk het geval in meerdere sectoren van de samenleving.. De overheid heeft geen compassie voor zij die met werken hun geld verdienen

 • G123

  ''Eerst wordt er van 2012 - 2015 bijna 1 miljard extra uitgegeven door het kabinet aan extra personeel(intensiveringsmiddelen). En vervolgens gaan ze bezuinigen zodat dit personeel weer overbodig wordt. Weg 1 miljard!''
  @fleurtje

  Inderdaad.
  En straks bij weer aantrekkende markt weer 1 miljard erbij om afgevloeide werknemers een herintrederscursus te laten volgen en voor advertentiecampagnes om nieuwe mensen te vinden voor zorgopleidingen die men niet meer wil ,omdat het baangarantie-argument gebakken lucht bleek.

 • ppep

  Vraag aan de SP is dan natuurlijk waarom ze elke keer zo hard weglopen als ze invloed kunnen uitoefenen? Niet serieus te nemen partij, zelfs als ze een keertje wel wat zinnigs te melden hebben, zullen ze niet gehoord worden.

 • Arjan M

  Schaarste op de markt is straks goed voor de prijsontwikkeling moet je maar denken... Nee dat is onzin natuurlijk, dit beleid sloopt alles, de handen aan bed gaan verloren. Terwijl de organisaties er omheen, inspectie, zorglantoren, ciz, wmo afdelingen allemaal op het pluche kunnen blijven zitten. Snijden doe je in overhead.

  Zo lang bijvoorbeeld een Buurtzorg voor een uurtje verzorging nog € 57,- mag schrijven zal het nooit goedkoper worden. Uurtje verzorging kan voor € 28,-, met die insteek kunnen clienten de hulp behouden en houden veel verzorgenden de baan. (Daar ligt ook een grote waarde)

 • fleurtje

  Eerst wordt er van 2012 - 2015 bijna 1 miljard extra uitgegeven door het kabinet aan extra personeel(intensiveringsmiddelen). En vervolgens gaan ze bezuinigen zodat dit personeel weer overbodig wordt. Weg 1 miljard!

 • Kuif007

  Ik mis in het verhaal de gehandicaptenzorg, daar gaan ook 20.000 banen verloren!

 • troda

  Er zijn in de lvg en jeugdzorg de laatste 12 jaar ook veel banen bij gekomen, het kon niet op. De ene manager na de andere kwam er bij, orthopedagogen en vele andere logen en peuten. kwaliteits medewerkers beleidsadviseurs communicatie medewerkers, Helaas werd er op de werkvloer steeds meer bezuinigd door minder medewerkers en minder contract uren.Of de kwaliteit en zorg daar door beter is geworden dan 12 jaar geleden? Iedereen werkt langs elkaar heen. Jammer voor de mensen die hun baan verliezen maar voor de jeugdzorg en lvg sector zou het een zegen kunnen zijn. Meer fulltime banen op de directe werkvloer minder ogen en logen en alleen op afroep als het de goed opgeleide sph er met zijn team er niet op uit komt.

Of registreer u om te kunnen reageren.