Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Willy Spaan Zorgmanager van het Jaar 2014

Willy Spaan, bestuursvoorzitter van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is gekozen tot Zorgmanager van het Jaar 2014. Hij neemt de titel over van bestuursvoorzitter Olof Suttorp van het Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout, de winnaar van vorig jaar.
Willy Spaan Zorgmanager van het Jaar 2014
Foto: Reed/Koos Groenewold

De uitslag is donderdag bekendgemaakt door juryvoorzitter André Rouvoet tijdens een congres van vakblad Zorgvisie in Haarlem. Willy Spaan heeft de bij de prijs behorende Zorgvisie Excellence Trofee in ontvangst genomen.

De andere kandidaten voor de prijs waren Jan Kimpen, bestuursvoorzitter van UMC Utrecht en Jeroen den Oever, bestuursvoorzitter van Fundis uit Gouda. Fundis verleent zorg aan ouderen en chronisch zieken.

No-blame veiligheidscultuur

Spaan ontvangt de prijs omdat hij zich de afgelopen jaren op vele fronten actief heeft ingezet om een nieuwe koers voor zijn organisatie uit te zetten. 'Hij heeft een "no-blame" veiligheidscultuur ingevoerd waarin incidenten en calamiteiten zonder terughoudendheid gemeld kunnen worden. De kwaliteitscommissie van de raad van toezicht heeft hij op een actieve manier bij de cultuurverandering betrokken. De "Quality board letter" voor de raad van toezicht van het Jeroen Bosch is een noviteit die is nagevolgd door andere ziekenhuizen', aldus juryvoorzitter André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland.

Kwaliteiten andere genomineerden

Hij prees de kwaliteiten van de andere genomineerden. 'Jan Kimpen valt op door zijn persoonlijke betrokkenheid bij de alledaagse gang van zaken in het ziekenhuis en bij medewerkers dwars door de organisatie heen', aldus Rouvoet. 'Jeroen van den Oever blinkt uit in ondernemerschap en hij is innoverend', aldus de juryvoorzitter.

 

 

Of registreer u om te kunnen reageren.