Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

CIZ gaat fors inkrimpen

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) gaat fors inkrimpen. Tien regionale vestigingen en 300 full-time banen zullen in de loop van 2015 verdwijnen. Het gaat vooral om management- en administratieve functies. Ondanks een mobiliteitstraject worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten.
CIZ gaat fors inkrimpen

Tijdens de afslanking vernieuwt het CIZ de manier van werken, die meer persoonlijk en klantvriendelijker wordt. In het najaar wordt ook een reorganisatie van het hoofdkantoor aangekondigd. Er blijven bij het CIZ uiteindelijk circa 700 fulltime banen.

Indicatiestelling

De reorganisatie is het gevolg van de hervorming van de langdurige zorg. Daarin beoordelen gemeenten, artsen en wijkverpleegkundigen in de toekomst de meeste aanvragen voor zorg en ondersteuning. Alleen voor intensieve en permanente zorg is nog een onafhankelijke indicatie van het CIZ nodig.

Spreekuren

De huidige werkwijze waarbij zorgaanbieders indicatiebesluiten mogen voorbereiden, verdwijnt. Vanaf 1 januari 2015 is er altijd persoonlijk contact tussen het CIZ en een aanvrager. Dat contact vindt plaats in de vorm van een huisbezoek, tijdens een spreekuur of een telefoongesprek. Naast vier kantoren in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Zwolle komen er acht nieuwe locaties voor spreekuren. 'Alleen voor intensieve en permanente zorg is nog een onafhankelijke indicatie van het CIZ nodig,' zegt CIZ-bestuurder Hans Ouwehand. 'Een opname in een zorginstelling is voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis. Ook als deze zorg thuis wordt georganiseerd, bijvoorbeeld met een persoonsgebonden budget. Na 1 januari 2015 zal het CIZ daarbij persoonlijk aandacht geven aan iedereen die zware zorg aanvraagt.'

Gerelateerde tags

5 reacties

 • bresker

  Mijn vader, die in de crisistijd van de jaren dertig, per ongeluk slager was geworden, vertelde mij een s het volgende. Hij kwam veel in de Joodse slagersbuurt en voor het geval die Joodse slagers onderling ruzie kregen riepen ze tegen elkaar ik wens u veel personeel. Tegenwoordig roep ik : ik wens u veel indicatie-commissies.

 • niekvanhaasteren

  Mooi. 300 Banen weg. Nog 700 te gaan. Deze club had nooit moeten ontstaan. Alle onzinnige bureaucratie mag van mij worden weggesneden uit de zorg.

 • Carel van den Berk

  Uit 'Nieuwsbrief Zorg en Welzijn' van vandaag, 14-08-2014:

  ‘Veel gemeenten spelen AWBZ’tje met wijkteam’
  Een verrassend groot aantal gemeenten gaat in 2015 op nagenoeg dezelfde manier door in plaats van echt te veranderen. Dat zegt hoogleraar Jan Telgen. Die gaan dan een soort AWBZ’tje spelen, maar dan met een wijkteam in plaats van het CIZ, zo omschrijft Telgen de transitie.

  Zal maar niet verder discussiëren op dit platform......
  Als ouder van een VG cliënt én vrijwilliger op bestuurlijke zaken in de samenleving, bv. ad #2 'the professional in the lead': leer eerst eens de taal van de zorgvrager, Middel(matig...) Management prietpraat kunnen we ook missen!

 • Petersen

  Dit onvriendelijk en bureaucratisch bolwerk kan zonder problemen geheel verdwijnen. De professional in the lead en de patiënt centraal. Stop de administratieve taken van de zorg, zorg dat de zorg weer kan zorgen!

 • j

  Meer persoonlijke aandacht? Daar mogen ze deze mensen dan wel in opleiden! binnen de menselijkheid,

Of registreer u om te kunnen reageren.