Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgpersoneel eist massaal onregelmatigheidstoeslag op

Niet alleen ziekenhuismedewerkers eisen onregelmatigheidstoeslag (ORT) op bij hun werkgevers. Ook medewerkers in de ggz, vvt en gehandicaptenzorg kunnen dat doen. Volgens vakbond NU’91 heeft de hele zorgsector zich jarenlang niet aan Europese richtlijnen voor de betaling van onregelmatigheidstoeslag gehouden. Dit kan de sector tientallen miljoenen euro’s kosten.
ANP
ANP - Foto: ANP Ade Johnson

De rechtbank in Den Haag oordeelde op 2 juni dat het HagaZiekenhuis een voormalige medewerker 5.554,72 euro moet betalen. Dit geld betreft onregelmatigheidstoeslag dat niet aan hem is uitbetaald gedurende zijn vakanties. Met deze uitspraak bevestigt de rechter dat het ziekenhuis Europese richtlijnen heeft geschonden. Die regels schrijven voor dat ORT onderdeel is van het reguliere loon en dat het daarom ook gedurende vakanties uitbetaald moet worden.

Massaal opeisen

Het gevolg van dit vonnis is dat zorgmedewerkers nu massaal achterstallig ORT-geld kunnen opeisen bij hun werkgevers. 'We roepen daar iedereen toe op die onder de oudere cao's hebben gewerkt', zegt een woordvoerder van NU'91. 'Dat kan met terugwerkende kracht tot vijf jaar geleden. De eerste, formele, stap is dat gedupeerde medewerkers de eis in een brief neerleggen aan hun werkgevers. Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, staan wij hen met juridisch advies terzijde. Op dit moment zijn al heel veel mensen die brieven aan het schrijven.'

Miljoenen

In de ziekenhuiszorg alleen al zou het om 300.000 mensen gaan die geen ORT hebben ontvangen in de weken dat zij op vakantie waren. 'Hoeveel geld dat is, verschilt natuurlijk per individuele medewerker. Maar als je het allemaal bij elkaar op zou tellen, kom je zeker in de tientallen miljoenen uit. En dat bedrag staat nog los van de mensen die in de andere deelsectoren van de zorg werkzaam zijn.'

Individueel geval

Het HagaZiekenhuis reageert dat het nog niet inhoudelijk wil ingaan op de zaak voordat het oordeel is gepubliceerd op Rechtspraak.nl. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen NVZ vertelt desgevraagd dat de uitspraak niet betekent dat alle verpleegkundigen nu alsnog recht hebben op extra geld. 'De uitspraak betreft één medewerker in één specifiek ziekenhuis. De uitspraak in zijn algemeenheid generaliseren kan volgens ons niet. NU'91 heeft ook zijn handtekening gezet onder eerdere cao's waarin de onregelmatigheidstoeslag op deze manier geregeld was.'

Slepende discussie

NU'91 laat weten dat de NVZ in de meest recente cao voor ziekenhuizen heeft afgesproken dat de ORT wordt uitbetaald in vakantiemaanden. 'Hiermee erkennen ze eigenlijk dat het zo hoort en dat het zo ook in de oude cao had moeten staan. Maar het is een al jarenlang slepende discussie. Als je het vonnis leest, zie je klip en klaar dat het over Europese regels gaat die al jaren gelden in heel Nederland en niet alleen voor één persoon in één ziekenhuis.'

Gerelateerde tags

8 reacties

 • Neurologist

  @ppep, nu de handen aan het bed eens recht hebben op een in de eerste plaats ten onrechte onuitbetaalde loonsituatie is het 'graaien'? Deze mensen hebben er recht op volgens de uitspraak, ik zou u maar meer druk maken over de grote graaiers in de zorg die het 'onbetaalbaar' maken', maar goed aan u betoog te lezen is uwe stem uitgegaan naar de VVD.

 • ppep

  Het wordt steeds gekker in dit land. ORT tijdens vakanties? En maar klagen dat het allemaal onbetaalbaar wordt. Dit grenst aan graaien in mijn optiek.

 • Alberts

  Als die mensen er recht op hebben, moet het betaald worden. Punt is meer dat in de zorg altijd veel door medewerkers werd gegegeven. Overwerk, diensten, het 'hoorde erbij' en personeel deed niet moeilijk. Maar momenteel verhardt alles, verzakelijkt de zorg, en dan moet je als personeel mee.

 • A Meerding

  @Gorrit Smit: Zo lust ik er nog wel een. ORT krijg je als compensatie voor het werk dat je doet  op niet reguliere momenten. Dit kun je dus nooit vergelijken met het basissalaris. Dus dit is een drogredenatie van jewelste. Deze regeling zorgt ervoor dat het salaris oneigenlijk wordt opgeplust zonder dat daar direct werkzaamheden tegenover staan. Dezelfde gekkigheid dus als personeel dat elk jaar automatisch een salaristrede omhoog gaat (FWG) zonder dat daar een (extra) prestatie tegenover staat.
  Logischer zou zijn dat de vakbond zich bezig houdt met het beter waarderen van medewerkers in de zorg door middel van een hoger basissalaris als dit soort bizarre oukazes.

 • Gorrit Smit

  @Roelf; NU'91 heeft dit jaren geleden al aangekaart bij werkgevers. Die wilden daar niks van weten en lieten het welbewust op een rechtzaak aankomen
  @Hansdeen; die redenering volgend hoef jij ook geen basissalaris tijdens vakantie. Je werkt dan toch niet en krijgt vakantiegeld ? Gelukkig regelt de wet anders en moet je loon krijgen tijdens je vakantie. Het Europees Hof en de Haagse rechtbank spraken uit dat daar ook ORT onder valt.
  @N.Hoogendoorn; Het Europees hof van justitie en de Haagse rechtbank zijn het dus niet met u eens.

 • n.hogendoorn

  Wat een onzin!

 • hansdeen

  Ik zelf ben ook werknemer in de gezondheidszorg maar vind het desondanks te zot voor woorden dat er ORT uitbetaald moet worden voor ORT die niet gewerkt is in de vakantie. Straks moet er ook nog ORT betaald worden over opgenomen PBL uren en compensatie uren Als je de lijn door zou trekken dan zou er ook vakantiegeld betaald moeten worden over het ORT bedrag. Op deze manier wordt de gezondheidszorg zo duur dat daarmee naar de haaien gaan in de gezondheidszorg omdat er dan weer gekort moet worden op directe zorg en uitvoerned werk.

 • Roelf Schoenmaker

  NU'91 legt de verantwoordelijkheid voor de ontstane situatie wel erg eenzijdig bij de werkgevers neer, maar hadden de werknemersorganisaties, als NU'91 in het verleden niet beter moeten opletten voordat ze tekenden voor de CAO's? Kwestie van een beetje boter op het hoofd?

Of registreer u om te kunnen reageren.