Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gevaarlijke scheefgroei leeftijd personeel gehandicaptenzorg

De gemiddelde leeftijd van de medewerkers in de gehandicaptensector groeit scheef. Was de gemiddelde leeftijd van medewerkers in 2009 nog 40,3 jaar, in 2013 is dat gestegen naar 41,8 jaar. De vergrijzing wordt veroorzaakt doordat vooral jonge werknemers met tijdelijke contracten de sector verlaten.
Gevaarlijke scheefgroei leeftijd personeel gehandicaptenzorg
Foto: ANP XTRA Roos Koole

De stijging van de gemiddelde leeftijd komt naar voren uit een recent gepubliceerd rapport van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Dat is een overzicht van actuele feiten en cijfers over de gehandicaptenzorgsector. De scheefgroei betekent dat er een omslag op de arbeidsmarkt kan worden verwacht. Van 2015 tot 2023 bereiken ruim zestienduizend medewerkers de pensioengerechtigde leeftijd. Daardoor ontstaat er weer nieuwe vraag naar personeel. Omdat jongere medewerkers echter momenteel nauwelijks vaste contracten krijgen, is het de vraag of de sector de vacatures de komende jaren kan vullen.

PGGM

Bram de Gier is master Arbeidsvoorwaarden en Personeelsbeleid bij PGGM (de uitvoeringsorganisatie van het pensioenfonds Zorg en Welzijn). Vanuit zijn functie bij PGGM HR Advies adviseert hij werkgevers en werknemersorganisaties over arbeidsmarktbeleid. 'Cijfermatig beredeneerd kan een uitstroom naar pensioen een relatief pijnloze bijdrage leveren aan een verdere reductie van formatie die voor de komende twee jaar nog wel wordt verwacht. Desondanks moeten op enig moment de jongere medewerkers er wel zijn om de banen te vervullen. Voor 2012, toen de crisis was uitgebroken en de zorg nog groei liet zien, zijn veel mensen zorgopleidingen gaan doen omdat dit een 'zekere' sector leek. Nu deze mensen aan het eind van hun tijdelijke contracten zijn, hebben ze nog steeds geen zicht op vast werk of op een volgende loopbaanstap. Die gaan niet nog jaren wachten op werk in de zorg. Vandaar die grote uitstroom van jongeren.'

Gerelateerde tags

3 reacties

 • annekenusselderespria

  Wat een tendentieuze titel boven het artikel. Als ik het analyseer: mensen werken tussen de leeftijd van pakweg 20 en 65 jaar. De gemiddelde leeftijd van een medewerker zou dan 42,5 jaar zijn. Omdat er sprake is van ontgroening onder de bevolking zou die eigenlijk wat hoger dan dit getal moeten zijn.  Daar zit de gehandicaptensector met een gemiddelde leeftijd van 41.8 op dit moment nog een eind onder. Ik zou daarom liever een artikel schrijven met als titel: gemiddelde leeftijd in de sector gaat omhoog, maar moet verder stijgen. 
  Want wat willen we nu? Moeten we niet allemaal langer doorwerken? Alleen al de stijging van de gemiddelde leeftijd waarop mensen met pensioen gaan leidt al tot een algehele stijging van het gemiddelde.

  Ik hoop dat Zorgvisie binnenkort een artikel publiceert over hoe de sectoren zich kunnen aanpassen aan oudere medewerkers. En hoe deze zodanig ingezet kunnen worden dat ze optimaal functioneren, zowel voor hun organisatie als voor henzelf. 

 • Treg

  Spoort aardig met de stijging van de AOW leeftijd. Beetje komkommernieuws?

 • Seb

  Tja, en de goeden worden dan terecht ZZP-er. Of ben je dan een schijnzelfstandige?

Of registreer u om te kunnen reageren.