Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Minder vrouwen aan de top in de zorg

Het aantal vrouwelijke zorgbestuurders neemt af. Toch heeft de zorg van alle sectoren nog altijd de meeste vrouwen aan de top.
hoge-hakken.jpg

De cijfers zijn afkomstig van een peiling die onderzoeksbureau Graydon Nederland heeft uitgevoerd. Graydon baseert zich op gegevens van de Kamer van Koophandel.

Topvrouwen
Met in totaal 32 procent vrouwen in bestuurlijke functies staat de gezondheidszorg nog altijd bovenaan. Over de jaren 2010 tot 2016 daalde het aantal vrouwen in de leiding van zorgorganisaties met bijna zes procent. Dit was geen gestage daling: in 2013 daalde het aantal vrouwen op leidinggevende posities ineens van 37 naar 28 procent. Dat is nu weer wat bijgetrokken. De vrouwen zitten op functies als directeur-grootaandeelhouder, bestuurder of commissaris. Graydon onderzocht bedrijven met meer dan een miljoen euro op hun balans.

Overheid
Niet onderzocht maar wel interessant om te melden, is dat het aantal vrouwen in topposities bij de overheid op zorggebied is gegroeid. De minister van VWS: Edith Schippers, de bestuursvoorzitter van de NZa: Marian Kaljouw, inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg: Ronnie van Diemen, de bestuursvoorzitter van de NVZ: Yvonne van Rooy , bestuursvoorzitter STZ: Marjanne Sint, en bestuurslid ACM: Anita Vegter.

Bestuurswisselingen
Over het geheel genomen, is de man-vrouwverhouding de afgelopen vijf jaar met ruim drie procent gestegen. Het totale percentage vrouwen in de boardroom is afgerond twintig procent. Minister Bussemaker van OCW lanceerde eerder deze week een app waarin te zien is welke bestuurswisselingen er bij de 200 grootste bedrijven van het land zijn. De minister houdt vast aan het wettelijk streven dat dertig procent van zowel de bestuurders als de commissarissen van het Nederlandse bedrijfsleven vrouw moet zijn. Dat is nu nog alleen het geval in de zorg, het onderwijs, horeca, cultuur, sport en recreatie.

Faillissementsrisico
Eerder onderzoek van Graydon heeft uitgewezen dat bedrijven met een overwicht van mannen op topposities een hoger risico lopen failliet te gaan. Analiste Anda Anton onderzocht 3,4 miljoen bedrijven en semi-overheidsorganisaties. Anton: 'Voor de bedrijven uit de databank van Graydon geldt duidelijk dat ze het meeste gebaat zijn bij een mix van mannen en vrouwen in het management. Op enkele sectoren na, verhoogt een uitsluitend mannelijk bestuur duidelijk de kans op een faillissement.'

Foto

Of registreer u om te kunnen reageren.