Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Aanbesteden Wmo-zorg wordt eenvoudiger

Aanbesteden kan in Nederland een stuk eenvoudiger. Een voorstel van het Europees ­parlement zal een hoop on­duidelijkheden wegnemen, met name voor de Wet maatschappelijk ondersteuning.
Aanbesteden Wmo-zorg wordt eenvoudiger

Over het aanbesteden in de Wmo is al jaren discussie. De vraag in welke categorie een bepaalde dienst valt houdt veel juristen bezig. Zo classificeren sommige deskundigen de dienst ‘hulp bij het huishouden’ als een economische dienst die in de zogenoemde ‘2A-categorie’ valt. Voor deze diensten gelden de strenge regels van de Europese aanbesteding. Bij de ‘2B-categorie’ die voor andere diensten geldt, zijn de regels veel soepeler.

Categorieën

Volgens hoogleraar Inkoopmanagement Jan Telgen van de Universiteit van Twente is er nieuwe Europese wetgeving op komst die helderheid biedt: “Er ligt een voorstel dat door alle partijen met veel enthousiasme is ontvangen. In dit voorstel verdwijnen de A- en B-categorieën en komt er één categorie voor medische-, sociale- en educatieve diensten. Alle huidige en toekomstige aanbestedingen in de Wmo vallen hier zonder enige discussie onder. De enige twee dingen die aanbestedende partijen in deze categorie moeten doen is van te voren publiceren dat ze een dienst gaan aanbesteden en na de aanbesteding publiceren welke partij de gunning heeft gewonnen. Zolang je aan deze twee eisen voldoet, is de manier waarop je een winnaar kiest niet belangrijk, mits alles eerlijk gedaan wordt.”

Nederlandse wet

Het voorstel kan in december van dit jaar als Europese verplichting van kracht worden. Nederland heeft dan nog twee jaar om dit in de eigen wet op te nemen. Een voorstel voor een Nederlandse aanbestedingswet dat momenteel bij de Tweede Kamer ligt, houdt nog geen rekening met dit Europese voorstel. Het gaat nog steeds uit van oude Europese regels zoals het bestaan van een A-categorie en een B-categorie.“De behandeling van deze nieuwe wet is vaak uitgesteld maar staat nu voor deze maand op de Kameragenda”, zegt Telgen. “Na de behandeling kan de Nederlandse wet dus niet eerder dan eind dit jaar in werking treden. Brussel geeft lidstaten altijd twee jaar de tijd om aan Europese regels te voldoen. Dat betekent dat we het risico lopen twee jaar aan een verouderde Nederlandse wet vast te zitten. Ik zou liever zien dat we werken aan een snelle omzetting van de nieuwe Europese regels in een Nederlandse wet.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ©ANP Roos Koole)

Lees meer:

Amsterdam stopt met aanbesteden Wmo

‘Aanbesteden in de Wmo is niet nodig’

EC: gemeenten moeten Wmo aanbesteden

Gemeenten mogen Wmo ‘light’ aanbesteden

4 REACTIES

  1. Dat zijn nu onze leiders in dit land. Over een komma en woordje in zorg nog 2 jaar ouwehoeren terwijl er gigantische verschillen zijn tussen de vergoedingen en VOORAL DE TEGEMOETKOMINGEN in de zorg BIJ HETZELFDE GEBREK EN INKOMEN. Gewoon omdat de ene gemeente noodlijdend is en de andere rijk of de ene gemeente meer hun zaakjes op orde heeft dan de andere of omdat in de ene gemeente een ambetenaar zit die erg begaan is met de handicap en de andere de sport of het groen veel belangrijker vindt en nog veel meer. Dat bij dezelfde handicap de ene geen rolstoel krijgt en de andere een volautomatische en de volgende staat al klaar als het soms geen goede is. DAAR HEBBEN ZE GEEN OOG VOOR. Dat weten de lummels niet, daar verdiepen ze zich niet in, omdat ze te dom, te lui en daardoor te ver van de mensen afstaan. Slap lullen is het gevolg. Nee, gaan zitten kletsen over zaken die niet belangrijk zijn. Praat over die gigantische verschillen DAAR IS DE PATIENT MEE GEBAAT. Geen wonder dat Geert tegen sommige bewindslieden vernietigende woorden schreeuwt. Hij zegt netjes wat ik en velen met mij in de huiskamer roepen Boeven, klootzakken, criminelen, niks bijdragen voor veel salaris zakkenvullers. WAT EEN VERSCHRIKKELIJK LAND.

  2. Lees alle reacties
  3. Als aanvulling op de informatie van Jan Telgen:
    Het ‘versimpelen’ van de regelgeving geldt (na goedkeuring van het voorstel) voor opdrachten onder de €500.000, daarboven gelden de ‘strengere’ Europese aanbestedingsregels. Opdrachten voor bijvoorbeeld Hulp bij het Huishouden overschrijden regelmatig de €500.000, voor veel andere opdrachten biedt het voorstel mogelijkheden om het in ieder geval doelmatiger te doen.

  4. WMO? Even een paar quotes: …. inkopen… aanbesteden… welke partij gunning heeft gewonnen… waarop je een winnaar kiest niet belangrijk…. Nou, fijn hoor, dat alle problemen volgens deze inkoop-hoogleraar nu zijn opgelost.
    Ja, ik heb er nu echt alle vertrouwen in dat onze medemens in de WMO centraal staat. Op deze manier wordt de WMO een sociale en eerlijke vervanging (gunst?) voor AWBZ-zorg (recht!). De winnaar wordt gekozen en de zorgvrager/verliezer moet maar afwachten hoe deze winnaar de zorg levert. Maar gelukkig wordt er niet gekort; de gemeentes krijgen alleen 3% minder van het AWBZ budget.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.