Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Aanbestedingen Zuid-Hollandse gemeenten gaan de mist in’

Gemeenten Bergambacht, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Nederkerk, Ouderkerk aan de IJssel, Schoonhoven, Vlist, Waddinxveen en Zuidplas besteden op zo’n manier de Wmo aan dat honderden banen op de tocht staan en duizenden cliënten onzeker zijn over de toekomst. Dat schrijven vakbonden CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV, NU'91 en RMU in een brandbrief aan de negen gemeenten.
‘Aanbestedingen Zuid-Hollandse gemeenten gaan de mist in’
Foto: ANP/JERRY LAMPEN

De betreffende gemeenten hebben de thuiszorginstellingen in hun gebied nog geen duidelijkheid gegeven over de tarieven voor de Wmo en het aantal uren hulp bij huishouden dat ze volgend jaar willen afnemen. Hierdoor komen de thuiszorginstellingen in de problemen, zo vrezen de bonden. Het is afwachten welke medewerkers ze in dienst kunnen houden hoeveel ontslagen al uit voorzorg moeten aangevraagd. Bij een mogelijke aanbesteding per 1 januari 2015 moet een ontslagprocedure al per 1 juli 2014 ingezet worden. ‘Dat gemeenten nog geen helderheid geven, betekent dat zorginstellingen financieel risico lopen na 1 januari 2015 personeel in dienst te hebben waar geen werk en dus ook geen inkomsten voor zijn’, aldus de bonden.

Laagste tarief

Een tweede bezwaar van de bonden betreft het systeem dat de Zuid-Hollandse gemeenten willen hanteren voor het toewijzen van zorg. ‘Zonder aanvullende afspraken, leidt het systeem dat u hanteert voor het koppelen van cliënten aan een aanbieder van huishoudelijke hulp weliswaar tot het laagste tarief, maar tegen de hoogste maatschappelijke kosten. Als er van tevoren geen aanvullende afspraken zijn over de overname van personeel tussen winnaars en verliezers bij aanbesteding, leidt dit ertoe dat de bestaande aanbieders in het nadeel zijn.’ Lees hieronder de hele brief.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.