Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Aanhoudingen grootscheepse pgb-fraude

Op last van de officier van justitie zijn dinsdagmorgen vier mannen aangehouden, onder wie twee psychiaters, die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij fraude met pgb-uitkeringen. De verdachten, in leeftijd variërend van 37 tot 57 jaar, werden aangehouden tijdens een grootschalige actie op diverse plaatsen in het land.
Aanhoudingen grootscheepse pgb-fraude

De psychiaters zouden medewerking hebben verleend aan bepaalde medische beoordelingen waardoor mensen onterecht uitkeringen (WAO of WIA) en/of een persoonsgebonden budget (pgb) hebben gekregen. De twee andere mannen zouden een bemiddelende rol hebben gespeeld. De fraude zou in de tientallen miljoenen euro’s kunnen lopen.

Reactie staatssecretaris

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS reageert: “Een dergelijke fraude tast de wortels van het pgb-beleid aan, temeer daar er kennelijk BIG-geregistreerde artsen bij zijn betrokken. Het bestrijden van pgb-fraude is een onderwerp dat al een aantal jaren hoog op de agenda staat bij VWS. Signalen over de fraudegevoeligheid van pgb zijn al langer bij VWS bekend, op basis van onder andere bestuurlijke rapporten van OM en FIOD en de jaarlijkse AWBZ-rapportage van de NZa. Dit heeft al geleid tot diverse maatregelen voor het fraudebestendig maken van het pgb. VWS heeft verdergaande maatregelen in voorbereiding.”

Participanten onderzoek

Het onderzoek naar de fraude startte ruim een jaar geleden. Het werd uitgevoerd door de Bovenregionale Recherche (BR) van de politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD). Het staat onder leiding van een Rotterdamse fraude-officier en een officier van het Expertisecentrum Medische Zaken van het Openbaar Ministerie.

Zoekingen op vijftien locaties

Bij de actie dinsdagmorgen waren 140 mensen betrokken, onder wie vier rechters-commissarissen en vijf officieren van justitie. Er werden zoekingen verricht op vijftien locaties. Bij de zoekingen zijn bij de bemiddelaars onder andere twee vuurwapens en meer dan 100.000 euro in beslag genomen. Het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) doet strafrechtelijk financieel onderzoek en heeft beslag gelegd op onder andere woningen, sieraden en auto’s. De bij de uitkeringen betrokken instanties zijn door het OM op de hoogte gebracht. De vier verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Kamer botst met staatssecretaris over pgb

Menzis verscherpt controle op fraude met pgb’s

‘Geen pgb voor mensen met schulden’

Menzis vordert miljoenen van pgb-houders terug

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

14 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Beste mensen,
  Ja pgb moet blijven! MAAR frauderen is wel erg simpel naar mijn idee, ik ben het geheel eens dat iedereen die op wat voor manier een slaatje wil slaan uit de ziekte van wie dan ook alles terug moet betalen van dag 1 wordt hier wel eens aan gedacht? het zijn dus ook de pgb houders zelf die op zoek gaan hoe ze er het meeste geld uit kunnen slepen voor zichzelf en hulp voor kind/kinderen maar daar hoor je niemand over want deze mensen zijn zielig.
  Wij moeten hard werken voor ons geld en krijgen nergens iets voor hulp wat dan ook! of je moet het exstreem gaan liegen spelen over de rug van je gezinsleden/lid om zo toch maar geld/belastingvoordelen te krijgen.
  O en overigens sorry maar het zijn vaak hoog opgeleiden die het meeste opstrijken hoor in mijn omgeving die vullen alles netjes zelf in van a/z en weten precies hoe en wat in welke schijf en afschrijvingen.
  de lager opgeleide onder ons of mensen die er moeite mee hebben die weten vaak niet eens de zaak te belazeren, of dat ze recht hebben op pgb.
  PGB moet alleen blijven voor de mensen waar het voor is bestemd, en ook moet er elk jaar controlle voor iedereen op zitten belasting/pgb geld
  exact waar het is gebleven, etc etc waar gaat dit heen?
  ben het geheel eens met fred!

 3. De meest volgzame burger is vanouds weer de ‘charel’ofwel de sigaar!
  Heb een imense hekel aan immens grote verzekeraars,want deze maken het voor de fraudeurs gewoon te makkelijk!
  Zie banken-relaas,kost de burger klauwen met geld!
  Geloof dat het vertrouwen niet verder meer gaat dan de ‘voordeur’!

 4. Geachte lezer,
  Geld is en blijft aantrekkelijk.
  Als U Uw zorgpremie niet betaalt komt U in de problemen.Als U eigen bijdrage in het kader van de thuiszorg niet betaalt komt U ook in de problemen.
  De vorige staatssecretarissen waren op de hoogte van het PGB-misbruik.
  Gelukkig zijn politie en OM en inmiddels ook de zorgkantoren zo alert om de kwestie aan te pakken.
  Mijn hartelijk dank gaat uit naar de politie,FIOD en het Openbaar Ministerie.
  We wachten maar af hoeveel staatssecretarissen we nodig hebben om de kwestie efficient en effectief aan te pakken.

 5. hoe is dit nou mogelijk dat frauderingen zo ver heeft mogen komen,want het gaat namelijk om tientallen miljoenen euro s volgens het nieuws.
  ik geloof niet dat de genoemde tientallen miljoenen euro s in de laatste 1 of 2 jaar heeft rol gespeeld ik denk dat dit misschien al 10 jaar bezig is geweest of mischien zelfs nog meer.(ik vind dat de overheid niet genoeg aandacht heeft besteed aan deze zaak )in de afgelopen jaren
  en het word ook verteld dat 4 mensen zijn aangehouden waar 2 artsen en 2 handlangers als verdachte maar wie is de knooppunt ? en hoelang zijn deze mensen bezig geweest in de zorgsector of welke van de 4 zijn de hoofdverdachte ?

 6. Dat er in de pgb gefraudeerd wordt, verbaast mij niet. Van allochtonen (!) hoor ik dat zij zien dat er in deze hoek gefraudeerd wordt omdat deze groep een streepje voor heeft/minder strak wordt beoordeeld? om vooral niet te discrimineren. Allochtone artsen die tegen betaling verklaringen afgeven, dat hoorde ik van mensen die daar onder behandeling zijn geweest en sommigen willen daarom so wie so niet naar een allochtone arts!
  Dat mensen een wia uitkering krijgen verbaast mij want wie krijgt er tegenwoordig nog zoiets? Ook hoorde ik dat (all.)mensen in Marokko en Turkije 5 minuten bij een specialist zitten en dan 50-100
  euro moeten betalen, dat si eigenlijk ook fraude.

 7. misbruik wordt in de hand gewerkt door politieke keuzes die worden gemaakt. Ongeveer 10 jaar geleden kwam de indicatieadviseur van het CIZ op huisbezoek om zich een beeld te kunnen vormen van de zorgvraag. Daarna mocht de indicatieadviseur niet meer op huisbezoek gaan maar telefonisch de zorgvraag in kaart brengen. Nu wordt er een indicatie aangevraagd alleen maar meer op papier waarbij er allelei medische gegevens meegestuurd moet worden. Persoonlijk (telefonisch) contact is er niet meer. Het zou goed zijn dat er bij nieuwe indicatieaanvragen de aanvrager beter in beeld gebracht wordt d.m.v. persoonlijk contact/huisbezoek met de aanvrager.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.