Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanmelden: Zorgmanager van het Jaar 2015

Mark van Dorresteijn
De prijs voor de Zorgmanager van het Jaar is al meer dan 15 jaar een begrip in de sector. Met de uitreiking van de prijs worden de managementprestaties van eindverantwoordelijke bestuurders in de gezondheidszorg in het zonnetje gezet. Hiermee laat de sector zien dat een gezonde bedrijfsvoering en zorginhoudelijke prioriteiten samengaan.
Aanmelden: Zorgmanager van het Jaar 2015

De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een manager die het afgelopen jaar het verschil heeft gemaakt. De Zorgmanager van het Jaar beschikt over stevige leiderschapskwaliteiten.

Aanmelden

Vul het vragenformulier in en verstuur dat of stuur een e-mail met functie en contactgegevens van de kandidaat en een korte motivering voor 1 januari 2015 naar Eric Bassant, hoofdredacteur van Zorgvisie.

Hieronder meer over:

• Eerdere winnaars
• Criteria
• Procedure
• Het traject in vogelvlucht
• Meer informatie over het evenement ‘Zorgmanager van het jaar’

Winnaars

In 2014 is de prijs gewonnen door bestuursvoorzitter Willy Spaan van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Spaan ontvangt de prijs omdat hij zich de afgelopen jaren op vele fronten actief heeft ingezet om een nieuwe koers voor zijn organisatie uit te zetten. ‘Hij heeft een “no-blame” veiligheidscultuur ingevoerd waarin incidenten en calamiteiten zonder terughoudendheid gemeld kunnen worden.

In 2013 is de prijs gewonnen door bestuursvoorzitter Olof Suttorp van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Hij ontving de prijs omdat hij binnen het ziekenhuis een indrukwekkend veranderingsproces in gang heeft gezet vanuit een sterk persoonlijk ingekleurde visie.

Het jaar  daarvoor is de prijs gewonnen door bestuursvoorzitter Rob Dillmann van het Zaans Medisch Centrum. Deze heeft vanuit een meerjarenvisie een groot aantal projecten in gang  gezet om de kwaliteit en de veiligheid binnen het ziekenhuis in Zaandam op een hoger niveau te krijgen.

Een compleet overzicht van alle winnaars staat op de dossierpagina van Zorgmanager van het Jaar.

Criteria

Een algemene voorwaarde om mee te kunnen doen, is dat de bestuurder werkzaam is bij een organisatie die het huis op orde heeft, dat wil zeggen een gezonde financiële basis en een goede reputatie.

De Zorgmanager van het Jaar:

• Hij of zij heeft een persoonlijk stempel gedrukt op het bereiken van aansprekende resultaten in de eigen organisatie. Die resultaten zijn bij voorkeur duurzaam en innovatief. En als eindverantwoordelijke bestuurder/manager heeft hij of zij zich herhaaldelijk bewezen.
• De bestuurder werpt zich op als ambassadeur van het bestuurdersvak in de zorg.
• Hij of zij heeft vernieuwende en verbindende ideeën over de inrichting van de zorg en is gezaghebbend.

Procedure

Kandidaten kunnen worden voorgedragen door medewerkers, collega’s of stakeholders van de zorgorganisatie. Ook kunnen managers zelf bij de hoofdredactie van Zorgvisie aangeven dat ze mee willen dingen naar de titel Zorgmanager van het Jaar. De aanmeldperiode loopt tot 1 januari 2015.

Genomineerden

Uit de kandidaten worden drie genomineerden gekozen door de commissie die de voorselectie doet. De commissie bestaande uit prof. Pauline Meurs en organisatieadviseur Hanke Lange komt tot haar keuze na een persoonlijk gesprek met een aantal kandidaten.
De volgende stap in het selectieproces is dat de drie genomineerden worden uitgenodigd voor een gesprek met de jury. Die bestaat uit André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, Lidy Hartemink, voormalig Zorgmanager van het Jaar en bestuurslid van Zorgcombinatie Noorderboog, en Wilma van der Scheer, zakelijk directeur van Erasmus CMDz. Tevens vindt een vertrouwelijk stakeholdersonderzoek plaats door de redactie van Zorgvisie. Daarbij wordt via gesprekken met medewerkers, collega’s, raad van toezicht, zorgverzekeraar en samenwerkende zorgorganisaties geïnventariseerd wat de managementstijl is van de genomineerde.

Bekendmaking

De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op het congres Zorgmanager van het Jaar dat begin april 2015  plaatsvindt. De winnaar ontvangt de Zorgvisie Excellence Trofee, een beeld van de kunstenaar Ruurd Hallema.

Het traject in vogelvlucht

• De kandidaat ontvangt een verzoek om een kort essay te schrijven van maximaal 1 A-4 om de kandidatuur te motiveren. Tevens dient hij of zij een korte vragenlijst in te vullen.
• De kandidaat retourneert het essay en de korte vragenlijst.
• Een onderzoekscommissie onder leiding van prof. Pauline Meurs en organisatieadviseur Hanke Lange beoordeelt de inzendingen en nodigt kandidaten uit voor een nader gesprek.
• De onderzoekscommissie nomineert drie kandidaten voor de prijs.
• Tevens vindt er een vertrouwelijke check onder de stakeholders van de organisatie plaats door de redactie van Zorgvisie.
• Hierna hebben de genomineerden een gesprek met de jury, onder leiding van André Rouvoet..
• Genomineerden presenteren zich op de website en in Zorgvisie magazine en tijdens het congres Zorgmanager van het jaar.
• De jury maakt de winnaar begin april 2015 bekend tijdens het congres Zorgmanager van het Jaar.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.