Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Aanpassingen pgb onontkoombaar’

De werkgroep die het persoonsgebonden budget (pgb) minder fraudegevoelig moet maken, komt waarschijnlijk al volgende maand met voorstellen om de regeling aan te passen. Dat zegt directeur Aline Saers van belangenvereniging Per Saldo naar aanleiding van de arrestaties van vorige week.
‘Aanpassingen pgb onontkoombaar’

De aanhouding van vier verdachten van grootschalige uitkeringsfraude met onder andere het pgb, heeft er onvermijdelijk voor gezorgd dat VWS de regeling zal aanpassen. Dat zegt directeur Saers van Per Saldo. Zij heeft zitting in de werkgroep die bezig is met de bestrijding van misbruik van de pgb-regeling. “Deze fraude­zaak legt enorm veel druk op de werkgroep om met oplossingen te komen. Er zal geen andere uitkomst zijn dan aanpassingen op de regeling.” Een mogelijke wijziging is volgens Saers de eis dat alle gegevens van hulpverleners die worden ingehuurd met een pgb, worden bewaard en gecontroleerd door het zorgkantoor. “Er zijn nu al formulieren waarop alle gegevens van de hulpverlener moeten worden genoteerd: sofinummer, het nummer van de Kamer van Koophandel, noem maar op. Deze formulieren verdwijnen nu in de map van de budgethouder. Het ligt voor de hand om deze gegevens centraal te bewaren. En met enige regelmaat te controleren.” Welke instantie deze controle moet gaan uitvoeren, moet de werkgroep nog bepalen, die bestaat uit vertegenwoordigers van de verzekeraars, de fiscus, justitie, VWS en Per Saldo. Een andere mogelijkheid is dat de regeling trekkingsrechten zullen worden en het pgb niet meer direct op de rekening wordt gestort. In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten beloofd dat de voorstellen van de werkgroep in het eerste kwartaal van 2011 worden gepresenteerd.

Verschillende rapportages

Naast de voorstellen van de werkgroep zullen nog twee rapportages over het pgb verschijnen. Zo zal het Openbaar Ministerie met een bestuurlijke rapportage komen zodra de rechtszaak is afgerond. En er staat een monitor van Zorgverzekeraars Nederland op de rol waarin het aantal fraudegevallen van de afgelopen jaren is gebundeld. Volgens ZN-woordvoerder Marleen Relouw is deze monitor binnen drie maanden te verwachten. ZN is bovendien bezig met de oprichting van een Kenniscentrum Fraudebeheersing in de zorg. Dit centrum gaat alle fraudegevallen en vermoedens van fraude verzamelen en trendanalyses uitvoeren. Saers stelt dat de ontwikkelingen rond het pgb op een bijzonder slecht moment komen voor budgethouders. “Zij krijgen al te maken met een korting van drie procent. Dat biedt veel onzekerheid.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Aanhoudingen grootscheepse pgb-fraude

Bezuiniging op pgb uitgesteld

Kamer botst met staatssecretaris over pgb

Pgb-stop eindigt per 2011

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Fraude komt veelal voor daar waar regelingen te moeilijk zijn voor de praktijk. Enerzijds moet een PGB persoonlijke zorg door bekenden mogelijk moeten maken anderzijds zou er een zorgplan controle ingevoerd moeten worden. Dat betekent dat bv maatschappelijk werk in overleg met de pgb-houder fiatteerd hoe de zorg kan worden inget. Nu is HH zorg en mobiliteit losgekoppeld etc. Door die opdeling is het moeilijk om zorg te kunnen besteden. PGB zou juist maatwerk moeten bevorderen. Door het PGB op te delen in een rekenprogramma kan de consument zelf de verhouding van zorg bepalen. Simpel en minder fraude gevoelig. Door vereenvoudiging van de procedure hoeven er ook geen louche bemiddelingsbedrijven te zijn. Een koppeling met de belastindienst zorgt voor de melding van de financiele transactie. Door het probleem in kaart te brengen zou de uitkomst wel eens heel anders komen te liggen. Liever een nieuw goed ontwerp dan doorbeduren op een gammel fundament.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.