Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Aansprakelijkheid bestuurders aangescherpt’

MAARSSEN - Uitbreiding van het enquêterecht en de invoering van de Zorgbrede Governancecode leiden tot een 'aanscherping' van de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders en toezichthouders. Dat stelde advocaat Louis Houwen tijdens het onlangs gehouden symposium over de Zorgbrede Governancecode.

In de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) staat dat zorginstellingen verplicht zijn om een “orgaan dat de cliënten van de instelling vertegenwoordigt” enquêtebevoegdheid toe te kennen. Een dergelijk orgaan mag naar de Ondernemingskamer in Amsterdam stappen als hij vindt dat de raad van toezicht niet goed functioneert.

Gedragsnormen

Met de onlangs ingevoerde Zorgbrede Governancecode worden zorginstellingen gewongen om verantwoording af te leggen over een aantal gedragsnormen en daar kunnen bestuurders en toezichthouders ook persoonlijk op worden aangesproken. Daar komt volgens Houwen nog bij dat het enquêterecht steeds vaker wordt gebruikt om bestuurders en toezichthouders aansprakelijk te stellen. Het oordeel van de Ondernemingskamer over eventueel wanbeleid van een bestuurder of toezichthouder wordt dan meegenomen in een civiele aansprakelijkheidsactie.

Aansprakelijkheidsrisico

Nu is het aansprakelijkheidsrisico nog niet groot, aldus Houwen. Maar dat zal volgens hem ongetwijfeld veranderen met de invoering van meer marktwerking in de zorg en de liberalisering van het vastgoedmanagement. (ZorgVisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.