Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal AWBZ-cliënten groeit en zorgzwaarte ook

In de periode 2010-2013 is de cliëntenpopulatie in de AWBZ met dertien procent toegenomen tot 797.260 cliënten. Dat blijkt uit de vandaag verschenen Trendrapportage 2013 van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
Aantal AWBZ-cliënten groeit en zorgzwaarte ook

Terwijl de totale bevolking in Nederland steeg met een percentage van 1,5 procent, nam het aantal cliënten in de AWBZ toe met 13 procent. Ook de totale zorgzwaarte van de cliëntenpopulatie steeg, exclusief tariefstijgingen, met twintig procent.  In het voorwoord van de rapportage schrijft CIZ-bestuurder Daan Hoefsmit dat deze cijfers bewijzen dat de ingrijpende beleidswijzigingen voor de langdurige zorg meer dan noodzakelijk zijn.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Extramuraal

Eerder ingezet beleid dat er op gericht is om mensen langer thuis te laten wonen, wordt zichtbaar in de trendanalyse. Vanaf 2012 daalt het aantal intramurale cliënten tegen een ruim drie keer zo sterke stijging van het aantal extramurale cliënten (19 procent versus 6 procent). Bekijk hieronder de Trendrapportage.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.