Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal cliënten zonder begeleiding neemt toe

MEE Nederland, de vereniging die mensen met een beperking ondersteunt, heeft kwartaalcijfers gepubliceerd over de pakketmaatregel in de AWBZ op begeleiding. De organisatie constateert dat het aantal mensen dat zich voor ondersteuning bij haar meldt, na een trage aanloop inmiddels snel toeneemt.
Aantal cliënten zonder begeleiding neemt toe

Tot 2 november jongstleden hebben zich 1.316 mensen gemeld waarvan 1.043 hun indicatie voor begeleiding geheel verloren hebben. Na een aarzelende aanloop melden zich nu beduidend meer mensen voor ondersteuning. Dat hebben ze nodig bij het vinden van vervangende zorg nu ze hun indicatie voor begeleiding verloren hebben. Nu sprake is van een stijgend aantal verzoeken, is MEE in gesprek met het ministerie van VWS over mogelijke verlenging van haar taak “We hopen dat de cliënten die zich niet melden zelf of met behulp van hun netwerk of huidige zorgaanbieder, al een alternatief voor begeleiding hebben gevonden,” zegt Auke Blom, coördinator Beleidszaken van MEE Nederland. “Veel cliënten lijken verder de gewenningsperiode van drie tot zes maanden af te wachten. Ook spannen cliënten en zorgaanbieders op grote schaal bezwaarprocedures aan tegen de besluiten van het CIZ. De uitslag hiervan wachten ze eerst af alvorens naar MEE te gaan,” aldus Blom.

Meldingen MEE Nederland

Uit het landelijke registratiesysteem van MEE blijkt dat ouderen en mensen met een beperking zich relatief vaak melden bij MEE. Circa 38 procent van de vragen van de aangemelde cliënten is gericht op het gebied van ’wonen & samenleven’. Een ander levensgebied waar veel vragen over binnen komen is ‘Vrije tijd en Sport’ (16 procent). Bij 276 cliënten is het traject inmiddels afgerond. Hiervan hebben 78 cliënten geen vorm van ondersteuning meer nodig, 75 cliënten doen een beroep op mantelzorgers en vrijwilligers en 123 cliënten doen een beroep op een alternatieve voorziening.

Begeleiding

Cliënten de zich bij MEE melden, kunnen samen met de consulenten zoeken naar mogelijkheden om toch zelfstandig in de samenleving te kunnen functioneren of de ondersteuning zelf te organiseren. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Gehandicapt kind krijgt toch begeleiding thuis

Zorgvragers onzeker door wegvallen AWBZ-begeleiding

‘Korten op begeleiding ouderen duur’

‘Ondersteunende begeleiding geen luxe’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.