
Het praktijkteam indicatiestelling pgb heeft in 2018 drie bijeenkomsten gepland waarin telkens een andere zorgsector aan bod komt. De niches die de betrokken partijen onder meer onder de loep nemen, zijn de palliatieve zorg en de kindzorg. Tijdens de bijeenkomsten bespreken Per Saldo, VWS, ZN en V&VN casuïstiek uit de praktijk waarin verpleegkundigen, zorgverzekeraars en budgethouders knelpunten hebben ervaren.
Duidelijke afspraken indicatiestelling
Een van de knelpunten die aan bod komen, is dat er niet altijd duidelijkheid blijkt te zijn over de verschillen tussen gebruikelijke zorg, zorg die onder de Wmo valt en verzorging en begeleiding die wordt geïndiceerd voor een persoonsgebonden budget. Het komt daarom soms voor dat de zorg die voor een pgb wordt geïndiceerd daar eigenlijk niet onder valt. De partijen in het praktijkteam willen hierover heldere afspraken maken, zodat voor alle betrokkenen duidelijk wordt onder welke noemer zorg valt.
Proces doorlopen
Naast het creëren van duidelijke scheidslijnen, willen verpleegkundigen, zorgverzekeraars en budgethouders inzicht krijgen in elkaars manier van handelen bij de indicatiestelling en keuzes die zij op basis van wet- en regelgeving maken. Tijdens de bijeenkomsten doorlopen zij daarom het volledige proces van indiceren, toekennen en afwijzen. De adviezen en uitkomsten die tijdens de bijeenkomsten tot stand komen, moeten leiden tot aanpassing van bestaande regelgeving.
Voortzetting trial
Het praktijkteam indicatiestelling pgb komt voort uit een trial-bijeenkomst die vertegenwoordigers van Per Saldo, VWS, ZN en V&VN in november vorig jaar met elkaar hadden. Dit initiatief was zo succesvol dat er tussen ZN, VWS en Per Saldo bestuurlijke afspraken zijn gemaakt om de samenwerking in 2018 voort te zetten. V&VN is niet bij deze afspraken betrokken, maar neemt wel zitting in het praktijkteam als vertegenwoordiger van de beroepsgroep die het pgb in de Zorgverzekeringswet indiceert.
Het lijkt erop dat dit alleen gaat over de PGB’s die onder de Zorgverzekeringswet worden verstrekt. Toch wordt er in het artikel wel aangegeven dat het ook gaat over de afbakening met de WMO. Raar dan dat er geen WMO partij wordt betrokken bij het overleg. Wel praten over, niet met?